chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям дозволили продавати електроенергію з приватних сонячних і вітрових установок

31 липня 2015 о 15:00

Закон України, який дозволяє приватним домогосподарствам, оснащеним сонячними і вітровими електрогенеруючими установками, продавати надлишки електроенергії енергоринку, оприлюднений у газеті «Урядовий кур'єр» сьогодні, 29 липня, і набирає чинності від завтрашнього дня, 30 липня, повідомляє УНІАН .

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії» визначає, що потужність таких установок не повинна перевищувати 30 кВт, а вартість електроенергії встановлюватиметься Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. При цьому закон дозволяє продавати таку електроенергію без ліцензії.

Відповідно до закону, також скасовується правило «місцевої складової». Замість нього вводиться стимулюючий коефіцієнт, що застосовується до «зеленого тарифу». У разі, якщо компанія при будівництві енергоустановки використовувала 30% українського обладнання, доплата становить 5% до тарифу, а якщо частка українського обладнання становить 50% — то 10% до тарифу.

Нагадаємо, 4 червня Верховна Рада прийняла в першому читанні і в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії».  14 липня президент Петро Порошенко підписав відповідний закон, яким вносяться зміни до законів «Про альтернативні види палива», «Про електроенергетику» та «Про засади функціонування ринку електричної енергії України».

Виробництво електроенергії в Україні сонячними і вітровими станціями за 6 місяців 2015 року збільшилася на 1,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 700 млн кВт/год.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути