chrome firefox opera safari iexplorer

ЮНЕСКО просить зменшити поверховість новобудов біля Лаври і Софії

23 липня 2015 о 15:47

Знести незаконні забудови та зменшити поверховість у буферній зоні Софії Київської та Києво-Печерської Лаври просит ЮНЕСКО.

Ці святині є об'єктами Світової спадщини, пише Gazeta.ua.

«Попередні п'ять років держава давала неправдивий звіт про те, що відбувається з культурною спадщиною в Україні. Громадські організації подавали те, що відбувається насправді. Приїжджали іноземні експерти і давали ще свою оцінку. Ситуація була суперечливою. Представники ЕКОСОРу (Економічна і соціальна Рада ООН, — Gazeta.ua) проаналізували стан Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. Протягом майже шести років підряд йшлося про необхідність змін у законодавстві, у буферній зоні, але цього так і не було зроблено. Згодом вийшло попереднє рішення, що вимагало проаналізувати доцільність і законність забудов тут», — розповідає під час прес-конференції гендиректор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

«Цього року виконали один із найважливіших пунктів цього попереднього рішення — ЮНЕСКО наклало мораторій, який тимчасово призупиняє забудову в центральній частині міста, де проходить буферна зона Софії та Лаври,а також на видачу земельних ділянок там. До тих пір, поки не розроблять новий генплан міста, здійснять зонінг територій. Крім цього, документ вимагає зменшити поверховість у новобудовах, які звели у межах цієї зони, до рівня найближчих до них архітектурних пам'яток. Фактично рішення це діє ще з 25 січня. Але офіційно оприлюднили документ на сайті ЮНЕСКО лише минулого тижня», — додає Неля Куковальська.

Серед забудов, про які йдеться у документах, — будівля по вул. Гончара, 17-23, по провулку Десятинному, 3-5 поблизу Десятинної церкви, висотка за адресою Кловський узвіз, 7а, будівля по вулиці Малопідвальній, 3.

«В нинішніх умовах немає жодних виправдань, щоб не займатися культурною спадщиною, бо на Донбасі йде війна. В понеділок буде громадська інспекція у Десятинний провулок — на сьогоднішній день це найбільш ймовірний прецедент. Він може стати першим. Якщо доб'ємось одного, то підуть справи й по іншим об'єктам, — говорить нардеп та громадський діяч Ігор Луценко. — Є багато засобів сьогодні, аби вплинути на забудовника. Найбільш впливовим буде подання КМДА — маємо вдалий приклад із будівлею на розі Нижнього Валу та Костянтинівської, що на Подолі. Взагалі, забудовника можна попросити — і тоді він добровільно має зняти поверхи. Примусово — за рішенням суду».

«Сесія ЮНЕСКО у німецькому місті Бонн цьогоріч проходила з 28 червня по 8 липня. Там обговорювалися проблеми збереження історично значимих об'єктів, зокрема, у Києві та Львові — там вони найбільш проблемні. Особливістю цієї сесії було також те, що і громадські організації, і держава вперше виступили як одна сила. Відтепер держава має сприяти такому рішенню ЮНЕСКО. В ідеалі, має бути рішення суду. Якщо не виконаємо умови, це значитиме, що ми є несолідним партнером. Під час сесії ЮНЕСКО нам ставили у приклад досвід Сирії, Іраку, Лівану, як країн, у яких навіть під час умов війни дбали про збереження культурного надбання», — зазначає перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути