chrome firefox opera safari iexplorer

10 музеїв авіації, які повинен відвідати справжній любитель неба (фото)

04 серпня 2015 о 11:46

З того часу, коли брати Райт підняли в небо перший літак, авіація пережила багато переломних моментів у своєму розвитку. Музеї авіації по всьому світу пропонують своїм відвідувачам експозиції, що розповідають про її історію взагалі та авіацію певної країни зокрема. У них можна познайомитися з останніми досягненнями авіаінженерів і конструкторів.

10. Національний музей авіації та космосу США, Аризона

Air-Space-Museum-1

У цьому музеї можна побачити найменший у світі літак, Starr Bumble Bee, інайшвидший у світі літак-шпигун, SR-71 Blackbird. Національний музей авіації та космосу вважається найбільшим у світі. Він був заснований у 1976 році. На площі майже 52 гектарів знаходиться колекція, що нараховує більше 300 літаків. Одними з головних визначних пам’яток є літак президента Джона Кеннеді, Ліндона Джонсона, копія літака братів Райт (1903 Wright Flye) та копія найшвидшого літака в світі, Х-15. У музеї знаходиться найкраще реставраційне обладнання. Крім цього, в музеї представлена ​​історія авіації Арізони.

9. Центральний музей авіації, Моніно, Росія

Air-Space-Museum-2

З колекцією, що налічує 173 літаки, Центральний музей авіації вважається одним з найбільших у світі. Він був заснований в 1958 році в Моніно, але перших відвідувачів прийняв тільки в 1999 році. У музеї можна познайомитися з історією авіації Росії. Головними експонатами є Су, ТУ-142 (бомбардувальники), ТУ-22 (бомбардувальники), Пе-2 (бомбардувальники), ТУ-144 (пасажирський лайнер). Крім цього, в музеї відвідувачі можуть побачити колекцію авіаційних двигунів, зброї, шпигунське обладнання, військову форму, наземне авіаційне обладнання, відеофільми, документи і фотографії.

8. Канадський музей авіації та космосу, Оттава

Air-Space-Museum-3

Канадський музей авіації та космосу був відкритий в 1964 році в аеропорту Оттави. У музеї представлена ​​колекція з 130 літаків з усього світу. Головними експонатами вважаються Canadarm, частина шаттла Індевор, аероплани 20-х років і військові літаки Канади, які брали участь у Другій світовій війні. Відвідувачі зможуть поспостерігати за реставраційними роботами.

7. Китайський музей авіації, Пекін

Air-Space-Museum-4

Завдяки колекції, що налічує більше 200 літаків різних моделей, Китайський музей авіації вважається найкращим в Азії. Він був заснований в 1989 році. Дивно, алебільша частина музею знаходиться в печері. Головними експонатами вважають копію літака братів Райт, особистий літак Мао Цзедуна, кілька літаків Другої світової війни і китайські літаки. У музеї є колекція зброї, бомб і радарних систем.

6. Французький музей авіації та космосу, Ле Бурже

Air-Space-Museum-5

Французький музей авіації та космосу в Ле Бурже є найбільшим музеєм в Європі. У ньому є збережена частина літака Франсуа Колі і Чарльза Ненжессе, льотчиків, які намагалися скоїти трансатлантичний переліт з Парижа до Нью-Йорка в 1927 році за два тижні до польоту Чарльза Ліндберга. У музеї, який почав приймати відвідувачів з 1919 року, вже налічують понад 20 000 експонатів, з них 150 літаків, серед яких два літаки Concord, кілька планерів, ракети і т.д.

5. Празький музей авіації, Кбелі

Air-Space-Museum-6

Празький авіаційний музей був заснований в 1968 році і знаходиться на першому військовому аеродромі, Кбелі, який досі функціонує, приймаючи приватні борти і військові літаки. У музеї представлені експонати, що розповідають про історію чешкою ​​авіації. Вся колекція налічує близько 275 експонатів, і тільки більше сотні представлені для загального огляду. Основними експонатами можна назвати перші чеські літаки, радянські літаки періоду Другої світової війни, ВН-11С, ТУ-104, Е-114, Іл-2 (штурмовик).

4. Державний авіаційний музей України, Київ

 

Air-Space-Museum-7

Розташований в районі аеропорту Жуляни, Державний авіаційний музей відомий колекцією літаків радянського періоду. Музей відкритий з 2003 року на честь сторіччя авіації. У ньому представлено понад 70 експонатів авіаконструкторів СРСР і незалежної України. Головним експонатом є реактивний літак ТУ-104 і стратегічний ракетоносій ТУ-22М, численні вертольоти і літаки-авіаносці. Інтерактивна виставка дає відвідувачам можливість посидіти в кабінах льотчиків і політати з інструкторами.

3. Імперський військовий музей, Даксфорд

Air-Space-Museum-8

Імперський військовий музей, відкритий в 1977 році, є найбільшим музеєм авіації в Британії. До 1961 року на його місці існував військовий аеродром періоду Другої світової війни. У ньому представлено близько 200 літаків, серед яких і військові. Крім цього, в музеї можна подивитися колекцію фотографій, відео та окремі предмети, що мають відношення до авіації та історичну цінність. У ньому єекспозиції, присвячені всім британським головнокомандувачем повітряних сил. У Даксфорді аеродром досі приймає літаки (учасників авіашоу). Крім цього, тут можна взяти урок льотної справи.

2. Національний музей авіації США, Огайо

North American XB-70A Valkyrie 3/4 front view (top) at the rollout. (U.S. Air Force photo)

Розташований на військовій базі Wright-Patterson Національний музей авіації США вважається найбільшим і найстарішим музеєм військової авіації в світі. Музей, в якому сьогодні представлено близько 360 експонатів, був відкритий в 1923 році. Відвідувачі зможуть подивитися на кілька президентських лайнерів, також той, на якому Джон Кеннеді летів в Даллас в день замаху. Ще одним цікавим експонатом є B-29 (літак-фортеця), який скинув ядерну бомбу на Нагасакі. Щороку музей відвідують більше мільйона людей.

1. Смітсонівський Національний музей авіації та космосу, Вашингтон

Air-Space-Museum-10

Смітсонівський Національний музей авіації та космосу щорічно відвідують до семи мільйонів людей, тому він вважається найпопулярнішим і цікавим у світі. Музей, в якому зібрана найбільша колекція літаків, був відкритий в 1946 році. Він розташований на Національній алеї у Вашингтоні. У музеї представлено перший у світі літак, що належав братам Райт і Апполо 11. Тут можна побачити й інші літальні апарати, наприклад, Spirit of St. Louis і SpaceshipOne.

Крім цього, можна познайомитися з більш ніж 60 000 інших експонатів, 14 000 відео і більше 2 мільйонів фотографій, які проливають світло на історію авіації. Музей в 2003 році відкрив філію, Центр Стівена Удвар-Гезі в аеропорту Далласа, де представлений космічний шаттл «Діскавері», а також Winnie Mae і бомбардувальник ‘Enola Gay’, який скинув ядерну бомбу на Хіросіму під час Другої світової війни.

Джерело: Всвіті
Розділи: Новини культури