chrome firefox opera safari iexplorer

Кам’яні велети України

01 серпня 2015 о 12:39

Літо саме розпочалось. Більшість із вас, вже, мабуть, готуютсья до довгоочікуваних відпусток та далеких подорожей... А якщо ви ще так і не вирішили, куди податись, UaModna підібрала для вас п’ять дивовижних пам’яток української історії, відвідування котрих не потребує багатоденної дороги та значних коштів. Оберіть ту, котра більше всього вам до вподоби, та пориньте в неймовірний світ легенд та міфів уже наступними вихідними 😉

Хотинська фортеця (м. Хотин Чернівецької обл.)

Хотинська фортеця – свідок численних війн та баталій. Впродовж століть ця споруда була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки. Назва міста походить від дієслова «хотіти», оскільки мис був бажаним та надійним місцем для давніх поселенців. Розташований на основних транспортних шляхах, Хотин завжди приваблював завойовників. Тому для захисту була споруджена фортеця, яка простояла багато століть і бачила під своїми стінами полчища повстанців Мухи, воїнів Османської імперії, вояків Дмитра Вишневецького (Байди), народних месників Дитинки, Петра Дорошенка.

Кам’яна могила (Запорізька обл.)

Висота пагорбу Кам’яної могили складає 12 м, а утворюють його понад 3000 плит пісковику. Близько 14 мільйонів років тому в цьому місці було дно Сарматського моря. Трохи пізніше воно обміліло і висохло, залишивши по собі піщану пустелю. Внаслідок дії вітру та води пісковик розколовся і зруйнувався, при цьому утворились понад 65 гротів та печер.

Також, залишилася величезна кількість кам’яних «баб» – мовчазних свідків давніх часів, численні каменюки незвичайних форм, які нагадують химерних тварин та залишки давнього жертовника. Попри свою геологічну особливість Кам’яна могила унікальна в першу чергу своїми петрогліфами – наскальними розписами, які вважаються, якщо не першими, то принаймні одними із перших писемних знаків в історії людства.

Крім того на плитах у гротах пагорба є зображення, які нагадують сюжети давніх шумерських, єгипетських, арійських та грецьких міфів, але вони на кілька тисячоліть старіші за згадані цивілізації.

Олеський замок (Львівська обл.)

Олеський замок є, можливо, найвідомішим замком Львівщини, відродженим з цілковитої руїни. Він стоїть на горі висотою приблизно 50 м. Планування замку незвичайне – він має овальну форму, міцні контрфорси та затишний внутрішній дворик. Навколо фортеці красується парк, де в 1996 р. відбувся пленер скульпторів. Їх роботи і досі прикрашають паркові алеї замку і роблять його більш особливим завдяки контрасту модерної скульптури та стародавніх споруд.

Луцький замок (Волинська обл.)

Луцьк не може похвалитись гордовитою надмірністю Львова, столичним пафосом Києва чи заклопотаним шумом Хмельницького. Та все ж, це місто може пишатися тим, чого немає в жодному з вищезгаданих – унікальною архітектурною пам’яткою, ім’я якій Верхній замок або Замок Любарта. Мурована споруда з’явилась в Лучеську в часи правління князя Любарта. 28-метрова В’їздна башта Луцького замку красується на 200-гривневій купюрі. Міцні 10-метрові стіни завдовжки 240 м з’єднують три башти граду. Щороку тут проводяться лицарські турніри «Меч Луцького замку».

Мукачівський замок «Паланок» (Закарпатська обл.)

Мукачівський замок, овіяний легендами і бойовою славою, був збудований для охорони та контролю торгівельних і військових шляхів. Тут проходили, змінюючи один одного, гунни, обри, готи та інші народи і племена. Щодо будівництва замку, точних історичних фактів не збереглось. Вважається, що вже в ІХ-Хст. тут існувало невелике укріплення, призначене для охорони Київської Русі за Карпатами.

Джерело: uamodna
Розділи: Туристичні новини

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути