chrome firefox opera safari iexplorer

Кримські татари просять, аби світ визнав дії Росії геноцидом

03 серпня 2015 о 15:40

Світову громадськість закликали визнати геноцидом дії Росії щодо знищення кримськотатарського народу в період з 1783 року – часу ліквідації Кримського ханства, історичної батьківщини кримських татар — до сьогоднішнього дня.

Про це йдеться у зверненні Конгресу до всієї світової громадськості, ООН, до всіх держав світу, які поважають права людини, верховенство права і демократії, до створених націями і державами об'єднань, міжнаціональних і національних інститутів.
У зверненні наголошується, що після окупації Криму Росією у 1783 році російська держава почала чинити систематичний тиск, щоб представники кримськотатарської громади залишили Кримський півострів і їх замінили російським населенням.
«Внаслідок цього протягом XIX і XX століть понад 1,5 млн. кримських татар були змушені залишити свою батьківщину. За часів панування Радянського Союзу представники кримськотатарського народу були депортовані зі своєї батьківщини 18 травня 1944 року, майже половина з них загинули. У наступні роки СРСР використовував всі можливості, щоб кримські татари не повернулися до Криму і залишилися в місцях депортації», — наголошується в документі.
«Сьогоднішня Росія 28 лютого 2014, ігноруючи всі норми міжнародного права і права людини, анексувала Кримський півострів. З тих пір і до сьогодні РФ реалізує системну політику щодо ігнорування фундаментальних свобод кримських татар, їх примусової еміграції з Криму, швидкої асиміляції, застосування тиску, вбивства, ув'язнення, депортацію тих, хто намагається чинити опір її діям і протистояти», — заявили учасники Конгресу.
«Всесвітній конгрес кримських татар звертається з проханням про сприяння в проведенні слідства, судового розгляду всіх скоєних, починаючи з 1783 року і до сьогоднішнього дня, Російською імперією та її спадкоємцями — Радянським Союзом, Російською Федерацією — злочинів з метою знищення кримськотатарського населення, а також визнання зазначених злодіянь геноцидом», — наголошується у зверненні.

Джерело: Твоє місто
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути