chrome firefox opera safari iexplorer

ТОП-5 найвідоміших митців України, про яких знає весь світ

27 серпня 2015 о 10:17

Завдяки їм про наше мистецтво знають у світі. Хтось створював шедеври посеред сільської хати, інших вважали божевільними і бездарними. Хтось рятував скульптури від вогню, щоб через десятки років показати їх у Луврі, інші за тисячі кілометрів змушували нас знову співати забуті пісні. Пропонуємо Топ-5 митців, які прославили українське мистецтво.

Борис Возницький

Завдяки старанням Бориса Возницького у 2012 році Україна змогла представити в Луврі колекцію барокових скульптур Пінзеля, і завдяки йому туристи мають змогу гуляти виставковими залами трьох замків. Розпоряджаючись фантастичними багатствами, український мистецтвознавець при цьому ніколи не мав власної колекції, жив у хрущовці, і їздив на стареньких Жигулях без водія.

Марія Приймаченко

Її роботи неможливо сплутати. Марія Примаченко. На Міжнародній виставці в Парижі перед її картинами надовго затримувався Пабло Пікассо, називаючи їх прекрасними роботами геніальної жінки, а Марк Шагал настільки надихнувся її чудернацькими істотами, що й сам перейняв у свою творчість подібні мотиви.

Квітка Цісик

Вона лише раз побувала в Україні, але її пісні стали справжнім натхненням для Радянської України. Квітка Цісик. Її батьки – повоєнні емігранти із західної України, старша сестра Марія ще народилась в Україні, а от Квітка вже за океаном. Обидва її чоловіки – американці, вона жила в найбагатшому районі Нью-Йорка біля Сентрал Парку, та під псевдонімом Кейсі співала на бекстейджі для головних зірок Штатів.

Никифор Дровняк

Його біографія – готовий сценарій для кінофільму: позашлюбний син покоївки, напівбожевільний, що не вмів розмовляти до 16 років. Здавалось би, Никифор Дровняк приречений на долю волоцюги. А от і ні. Саме він має персональні виставки у Парижі, Нью-Йорку та Лондоні, а загалом мистецтвознавці нарахують 40 тисяч його картин.

Ліна Костенко

Головна поетеса сучасної України — Ліна Костенко. Щира й безкомпромісна, вона і в свої 84 роки захоплює читачів вольовим характером. У молодості категорично відмовлялася друкувати нову збірку, якщо її просили забрати хоча б один вірш і так само впевнено давала ляпас директору філармонії, коли той заборонив співакам виконувати її твори. Не сприймає вона і хвалебних од від влади.

Джерело: 24tv.ua
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути