chrome firefox opera safari iexplorer

Замок «Паланок» — це одна з рідкісних українських пам'яток, які мають настільки багату історію

13 серпня 2015 о 15:04

Надзвичайний  історичний пам'ятник ХІV-ХVII століття, знаменитий своєю архітектурою — замок «Паланок» так оригінально названий через споруджені навколо нього  частокіл-паланки.

Здалеку, замок можна прийняти за єдину будову, але це тільки на перший погляд. «Паланок» — це різнорівнева будова, рівні якого навіть мають свої назви — Верхній, Середній і Нижній замки, відповідно. Найдавнішим з них вважається замок Верхній, який розташувався на самій вершині гори. Споруду Середнього і Нижнього замків здійснювали у ХVII-му столітті, і розташували їх на шість і один метр нижче Верхнього. У десятці метрів від Нижнього замку, розташовувалася сторожова вежа, зруйнована на початку ХХ-го сторіччя. На жаль, її так і не відновили, але збереглася дорога до неї.

Навколо архітектурного комплексу проходять кам'яні стіни, ширина яких місцями перевищує три метри, і глибокий сухий рів, з кількома дерев'яними мостами. Крім цього в околицях замку височать вісім артилерійських бастіонів, які були споруджені в ХVII-му сторіччі.

Середній замок також знаходиться під охороною чотирьох бастіонів. На території комплексу знаходяться декілька будівель в три поверхи, де розміщувалися гарнізонні казарми, арсенал, кухня, склад, а також лицарський зал.

Верхній замок перебував у розпорядженні безпосередніх власників. Замок був цілим комплексом, що складався з великого палацу, чудових палат для князів, декількох круглих веж і каплиці. На території комплексу є двір, який обрамлений, захищають його будівлями в два-три поверхи. Крім цього замок захищають два бастіони, і розташований на півдні колодязь, глибиною 85 метрів, в якому за переказами було два потайних ходу.

Замок «Паланок» — це одна з рідкісних українських пам'яток, які мають настільки багату історію.

Адреса: м. Мукачево, пров. Куруців, 5

+38 (03131) 4-40-53, 4-15-79, 4-40-96

Працює: 9:00-18:00 (у музеї вих. — Пн)

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути