chrome firefox opera safari iexplorer

19 років тому гривня стала національною валютою

02 вересня 2015 о 14:47

2 вересня 1996 року гривня стала національною валютою, замінивши в обігу українські карбованці.

При цьому, Верховна Рада проголосила гривню нацвалютою раніше — 10 грудня 1991 року постановою «Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України», нагадує прес-служба Національного банку.

Обмін проводився з 2 до 16 вересня 1996 року — 100 тис. карбованців міняли на одну гривню.

Як зазначається, на момент переходу на гривню Нацбанк ввів у готівковий обіг банкноти на 3,1 млрд грн. Зараз в обігу перебуває 297,5 млрд грн, з них 1,9 млрд грн – монети. Номінальний ряд грошових знаків налічує 16 номіналів — дев'ять банкнот та сім монет.

Станом на 1 вересня 2015 року загальна кількість банкнот на душу населення становила 64 штуки, а монет – 269 штук, констатує НБУ.

«Система захисту банкнот гривні перебуває на одному рівні із системами захисту банкнот провідних країн світу. Так, наприклад, на банкнотах гривні... для візуального контролю застосовуються оптично-змінні зображення, що не імітуються за допомогою комп'ютерної та копіювальної техніки. Аналогічні захисні елементи запроваджено, зокрема, на банкнотах євро та доларів США», — цитує прес-служба заступника голови Нацбанку Якова Смолія.

Як зазначається, наразі ситуація з фальсифікацією нацвалюти є контрольованою. За підсумками 2014 року, на мільйон справжніх банкнот гривні припадало близько трьох штук підроблених. Для порівняння, в країнах Євросоюзу, за офіційними даними Європейського центробанку 2014 року, 48 банкнот з мільйона були фальшивими, додали в НБУ.

Зазначимо, що в 1996 році курс гривні становив 1,76 за долара. На сьогодні офіційний курс долара від Нацбанку — 21,79 гривні.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути