chrome firefox opera safari iexplorer

Шкільний перекус: що дати дитині в школу

22 вересня 2015 о 11:11

До перекусу для школяра пред'являються особливі вимоги. Адже він повинен не просто тамувати голод, а ще й «заряджати» мозок, давати енергію і не шкодити організму. Експерти з правильного харчування разом з педіатрами розробили список того, що буде корисно для шкільного перекусу, пише Рівне Вечірнє.

Що дати дитині в школу

Сухофрукти і горіхи — це ідеальний перекус для школяра, оскільки допомагає і втамувати голод, і поліпшити мозкову активність. Достатньо всього 50-70 грамів родзинок, інжиру, фундука, мигдалю або волоського горіха. Сухофрукти необхідно попередньо помити і помістити в ємність з кришкою.

Фрукти підходять будь-які, бажано сезонні. Найкраще як перекус підійдуть банани, яблука, груші, сливи.

Овочі. Солодкий перець, огірок або морква. До речі, морква, на думку дієтологів, особливо корисна для зору дітей, тому її необхідно давати дитині не рідше двох разів на тиждень.

Бутерброди, але бажано без масла і ковбаси, які можна замінити шматочком вареного або запеченого м'яса, скибочкою сиру, огірком або болгарським перцем.

Випічка — домашня і краще, якщо це будуть крекери або печиво із цільного зерна, а не торти і пиріжки. Складні вуглеводи не тільки вгамують голод надовго, але і дадуть дитині необхідну енергію, при цьому позбавлять від важкості у шлунку. Добре підходить випічка з фруктами.

Що не давати дитині в школу

Сандвічі з ковбасою, яка має сильний запах, оскільки у класі це не всім може сподобатися, крім того, зошити і книги в ранці можуть забруднитися.

Шоколад, цукерки та інші солодощі — можуть розтанути в теплому приміщенні або розсипатися.

Печиво, яке кришиться.

Сиркові десерти, йогурти вимагають особливих умов зберігання і можуть зіпсуватися в теплому ранці.

Сухарики, чіпси дуже шкідливі для здоров'я.

Магазинна випічка, бісквіти з кремом, що швидко псуються, до того ж, містять велику кількість трансжирів.

Кілька порад

Дитина обов'язково повинна повноцінно снідати вдома. В іншому випадку, вже після першого уроку вона стане перекушувати всім підряд. Перекус повинен бути не раніше, ніж після другого уроку, в такому випадку не буде занадто великої перерви між сніданком і обідом.

У школі дитина має обов'язково пити, і якщо в класі немає кулера, необхідно давати дитині невелику пляшечку (0,33-05 л) з водою, морсом, узваром або компотом. Неприпустимі газовані напої, що містять велику кількість цукру.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути