chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві демонструють народні строї з «Тіней забутих предків»

09 вересня 2015 о 12:23

«Благословенна Україна» — так називається виставка української вишиванки, яка триватиме в «Українському домі» у Києві до кінця цього тижня. Організатори говорять, що це перша з десяти виставок у рамках проекту «Дорогою віри», що популяризуватимуть українське декоративно-прикладне мистецтво.

Відвідувачі виставки матимуть змогу ознайомитися як iз популярними колекціями музеїв України, так і з тими речами, які ще не були представлені широкому загалу: із приватних колекцій Василя Вовкуна, Ігоря Перевертнюка, Володимира Щибрі, Богдана Петричука. Є особлива нагода ознайомитися з унікальним зібранням Віри Матковської «Борщівська сорочка». Цій збирачці національного одягу вдалося віднайти для колекції зразки святкових жіночих та чоловічих сорочок чи не з кожного села Борщівського району, всього — понад тисячу. Особливу цінність становить частина сорочок, що датуються серединою двадцятого сторіччя. За своїми художньо-стилістичними рисами — це унікальна сторінка історії нашого народу, врятована колекціонеркою.

Гід та наглядачка виставки Мирослава Семенівна розповідає: «Однією з найцікавіших для глядачів є унікальна виставка костюмів, представлених кіностудією імені Довженка. Саме у цьому вбранні 50 років тому знімалися актори фільму «Тіні забутих предків». Біля цієї експозиції наші відвідувачі затримуються найдовше». Є одяг, в якому знімався, скажімо, Іван Миколайчук.

Рома Люклян, одна з організаторів, додає: «Це унікальна й ексклюзивна виставка! І всім киянам і гостям міста гріх не скористатись можливістю її відвідати. Адже показано вишиванки, яким немає аналогів, коди багатьох ще досі не розшифровано». Словом, як сказав на відкритті Євген Нищук — актор, голос Євромайдану й екс-міністр культури — вишиванка у тренді!

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути