chrome firefox opera safari iexplorer

Борщ для українців подорожчав у півтора рази

29 жовтня 2015 о 15:13

Ціни на свіжі овочі ростуть як на дріжджах. Лише за цей тиждень плодоовочевий індекс зріс на 14,4%. Тижнем раніше цей показник зріс на 23,3%. За жовтень вартість плодоовочевого кошика українців зросла вже в півтора раза, повідомляє “АПК-Інформ: овочі та фрукти”.

“Таке різке зростання цін на плодоовочеву продукцію в жовт­ні – унікальне явище. Як правило, у цей період ціни на овочі та фрукти знижуються під впливом подальшого збору продукції нового врожаю, за винятком хіба що тепличних овочів, ціни на які зростають. У цьому сезоні зростання цін бачимо насамперед у сегменті борщових овочів, збір яких саме у розпалі”, – каже керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман.

За цей тиждень подорожчали і цибуля, і морква, і капуста, і картопля. При цьому ціни на картоплю зросли аж на 19,8%. А на червоний буряк — аж на 28,6%.

Аналітик пояснює зростання цін тим, що фермери свідомо стримують продаж, аби пізніше продавати урожай дорожче. Утім, такий “хід конем” може зіграти з ними злий жарт. Скажімо, ціни на цибулю найближчим часом можуть піти на спад за рахунок поставок з Польщі — в Україну уже почали надходити великі партії польської цибулі.

Найбільш стабільними поки що залишаються ціни на фрукти. За останній тиждень ціни на них зросли лише на 0,7%. Основна причина такої стабільності — низька купівельна спроможність українців, які змушені економити на фруктах.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути