chrome firefox opera safari iexplorer

Другий тур виборів відбудеться як мінімум у 27 містах України

29 жовтня 2015 о 15:55

Другий тур виборів міського голови відбудеться не менше як в 27 містах України, питання по Одесі ще не вирішене остаточно

Про це заявив сьогодні на засіданні круглого столу генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель, передає Еспресо.TV.

За його словами, другий тур виборів, зокрема, відбудеться в Києві і 18-ти обласних центрах. У Харкові, Тернополі, Одесі та Лисичанську вибори мера пройшли в один тур, оскільки в кожному місті один з кандидатів набрав більше 50% голосів.

Кошель також зазначив, що стверджувати на сто відсотків, що другого туру в Одесі не буде, зараз не можна. «Наскільки мені відомо, там зараз подано позови до суду. Суди можуть прийняти рішення про перерахунок голосів. Ще можливі несподіванки», — сказав він.

За словами голови КВУ, найбільш складна ситуація в другому турі може бути в тих містах, де розрив між кандидатами невеликий: у Хмельницькому, Івано-Франківську, Житомирі, Чернігові, Полтаві.

З іншого боку, великий розрив між кандидатами в мери у Львові та Києві несе інші проблеми, вважає Кошель: кандидати працюватимуть хто на підвищення, хто на пониження явки виборців. За його словами, чим менше буде явка, тим ширше буде поле для використання маніпулятивних технологій.

Кошель також звернув увагу на те, що в ряді міст після голосування спостерігаються масові протестні рухи проти порушень на виборах, зокрема, в Одесі та Ужгороді. Не виключені протестні рухи ще в п'яти регіонах, в тому числі в містах Васильків і Свалява. Такі протести свідчать про активізацію громадянського суспільства, яке готове відстоювати свої голоси, вважає експерт. На його думку, надалі ці протести будуть дисциплінувати учасників виборчих перегонів.

За попередньою інформацією, вибори мають відбутися 15 листопада.

Комітет виборців України

Комітет виборців України

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути