chrome firefox opera safari iexplorer

Фальшивомонетники освоїли підробку доларів в Україні

30 жовтня 2015 о 12:11

В Україні долари підробляють так, що навіть в банку не відразу можуть розпізнати фальшивку. А ось до гривні інтерес у шахраїв впав. Про це розповіли в Міністерстві внутрішніх справ, пише ЕраМедіа.

Підроблена валюта в Україні – явище рідкісне, запевняють експерти. У нас на мільйон банкнот зустрічається тільки 4 фальшивки. У Європі до півсотні. А гривня – захищена досить добре.

«Досить піднести банкноту до світла, і ви повинні побачити портрет, який повторює портрет на лицьовій стороні банкноти», – пояснює Максим Салутін, начальник управління грошовими касовими операціями комерційного банку.

Шахраї підсовують фальшивки, як правило, на ринках або у великих супермаркетах. Аферисти воліють працювати ввечері, коли продавець найбільш вразливий, бо вже втомився. У міліції відкрили цьогоріч понад півтисячі виробництв, пов'язаних з фальшивомонетниками.

«Найчастіше вилучаються купюри номіналом 200 гривень. Статистика показує, що на сьогоднішній день вилучено близько 256-ти купюр. 500 гривень – понад 20. Але, на жаль, статистика не завжди відображає нашу дійсність», – уточнив Володимир Криволапов, начальник відділення протидії злочинам у фінансовій сфері МВС України.

Найчастіше несправжні банкноти виявляють уже при інкасації в банку. Але в НБУ великої проблеми з підробкою гривні не бачать.

«Переважна більшість вилучених з обігу підроблених банкнот гривні припадає на банкноти номіналом 50, 100 і 200 гривень. Висока захищеність національної валюти призводить до стабільно низького рівня підробок. Система захисту банкнот гривень – на одному рівні з системами захисту провідних валют світу», – запевнили в НБУ.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути