chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінниччині стартує «Русалка Дністрова»

05 жовтня 2015 о 16:55

Міжнародне літературно-мистецьке свято «Русалка Дністрова» стартує на Вінниччині.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив координатор проекту – голова Вінницької організації Національної спілки письменників України Михайло Каменюк.

«Русалка Дністрова» — це проект, покликаний поєднати творчі інтереси, зусилля і проекти митців територій, через які протікає ріка Дністер. А це сім областей України, а також Молдова та Придністров’я. Проводимо свято учетверте і переконані, що воно послугує активізації вивчення місцевого фольклору та етнографії, витоків народної творчості та промислів, розвитку «зеленого туризму», а також реалізації молодіжних творчих ініціатив», — зазначив Каменюк.

За його словами, за час проведення «Русалка Дністрова» набула статусу другого за значущістю після щорічного Шевченківського міжнародного літературно-мистецького свята у країні.

Цьогорічне свято приурочили до 130-річчя видатного вінничанина, поета «розстріляного Українського Відродження», перекладача, етнографа та архівіста Володимира Свідзинського. Відтак більшість заходів пройдуть на його малій Батьківщині – у Тивріському районі Вінницької області.

Під час «Русалки Дністрової» літературна еліта Південно-Західної України та гості з близького зарубіжжя проведуть книжкові виставки, здійснять літературно-дослідницьку експедицію «Слідами Володимира Свідзинського на Вінниччині», розкажуть про його творчість студентам Донецького національного університету тощо.

Читайте також: Скандинавцям презентували українську дитячу книгу про війну
Творчим спадком зібрань «русалчан» стане третій однойменний літературно-мистецький альманах, який створюють науковці, митці з усіх куточків країни, закордоння та діаспори. Він видається на Вінниччині і став свого роду писаною колективною історією Поділля й започаткував книжкову серію «Бібліотека «Русалки Дністрової».

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути