chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні мусульмани святкують початок нового 1437 року по Хіджрі

15 жовтня 2015 о 11:02

Мусульманський Новий рік у 2015 році настане 15 жовтня і буде 1437 календарним роком.

Свій початок ісламський календар Хіджра бере 16 липня 622 року нашої ери. У цей день, згідно з Кораном, відбулося переселення пророка Мухаммада і перших мусульман з священного міста Мекки в інше священне для мусульман місто Медину, яке розташоване в західній частині Півострова Саудівської Аравії.

Тому в перший день нового року мусульмани всього світу обов'язково читають в мечетях Коран і проповідь про переїзд великого пророка Мухаммеда.

В основі Хіджри лежить місячний річний цикл. Мусульманський календар побудований тільки на зміні місячних фаз. Тому він є чисто місячним. Дванадцять місячних місяців складають місячний рік, що, за наближеними підрахунками, дорівнює 354 добам. А оскільки справжня тривалість місячного місяця не 29,5 днів, а трохи більше, то і тривалість місячного року дорівнює не 354 дням, а 354,367. Оскільки це не ціле число, то неминуче виникає проблема високосів, тобто чергування простих років, що містять 354 дні, і років подовжених — по 355 днів.

Мусульманський рік не прив'язаний до сезонів, місяці мігрують по всіх порах року, у результаті чого початок року, наприклад, може припадати на літні місяці, а через деякий час — на зимові.

Перший місяць Мухаррам — священний або ж у перекладі з арабської мови «заборонений», протягом якого Аллах забороняє будь-які війни, конфлікти і кровну помсту. Від того, як мусульманин проведе місяць Мухаррам, залежить весь його майбутній рік. Згідно з Кораном, Мухаррам – це час для богослужіння і покаяння.

Перший місяць Нового року за календарем Хіджра – час обов'язкового посту для всіх мусульман. Тобто заборонено те, що може відволікати від покаяння і служіння Аллаху. Однак, слід зазначити, що всі ці заборони діють лише до заходу сонця. Піст починається знову з приходом нового дня.

Мусульманський новий рік зобов'язує мусульман поставити на святковий стіл сім продуктів, назва яких починається з арабської літери «сін»:

Сабзех — пророщені паростки сочевиці або пшениці (через 13 днів його кидають у річку)
Саману — пудинг з пророслої пшениці з цукром (символізує нове життя)
Сіб — яблуко (символ здоров'я і краси)
Сенджед — плід лотосу висушений (символ любові)
Сір — лікувальний часник
Сомак — ягоди червоного кольору (символ перемоги добра над злом)
Серкех — оцет (уособлення терпіння і мудрості)

Джерело: РІСУ
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути