chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві вшанують жертв Соловецького етапу, розстріляного 1937 року

27 жовтня 2015 о 14:09

27 жовтня 2015 року, у вівторок, о 18-й годині, біля пам'ятника Лесеві Курбасу, що на перетині вулиць Прорізна і Пушкінська, відбудеться панахида за жертвами розстріляного Соловецького етапу.

27 жовтня, 1, 2, 3 і 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, що на півдні Карелії розстріляли 1111 в'язнів, зокрема 290 українців.

У панахиді візьмуть участь Київське Товариство політв`язнів та жертв репресій, Всеукраїнський «Меморіал» ім. В. Стуса, Міжнародна громадська організація «Соловецьке братство», Український інститут національної пам'яті, Українська Автокефальна Православна Церква.

Нагадуємо суспільству, що 5 серпня 1937 року за наказом НКВД СССР № 00447 вступила в дію постанова Політбюро ЦК ВКП(б) від 2 липня 1937 року П 51/94 «Про антирадянські елементи».

Розпочалася наймасовіша за всю радянську епоху «чистка» суспільства від елементів, які не годилися для будівництва комунізму. Її теоретично обґрунтував новий нарком НКВД Ніколай Єжов і зредаґував сам Сталін.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути