chrome firefox opera safari iexplorer

У 2016 році обіцяють нарешті дореставрувати Андріївську церкву у Києві

09 жовтня 2015 о 10:08

На реставрацію Андріївської церкви в Києві, яка є пам'яткою архітектури XVIII ст., держава виділила 4 млн грн. Про це повідомив перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко.

«Цього року нам за підтримки Міністерства культури виділили кошти — 4 млн грн, і ми розпочали роботи», — сказав Кириленко.

За його словами, довгий час Андріївська церква перебувала в аварійному стані, протягом 2009—2012 років було проведено роботи з укріплення пагорба, на якому стоїть будівля церкви, та її фундаменту. Останні роки спеціалісти заповідника проводили моніторинг стану фундаменту.

«Ми проводили постійні спостереження і на даний момент констатуємо, що церква та схили пагорба знаходяться в стабільному стані. Аварійний статус знято», — наголосив Кириленко.

Він зазначив, що до кінця року за виділені кошти планується реставрувати більшу частину фасадів, укріпити схили та розпочати роботи з реставрації центральних сходів. Завершити всі роботи планується в 2016 році, а оглядовий майданчик біля Андріївської церкви туристи зможуть відвідати влітку наступного року.

За результатами відкритих торгів, що відбулися в червні ц.р., ремонтно-реставраційні роботи проведе ТОВ «Екстер'єр-Будсервіс», авторський нагляд за проведенням робіт здійснює державний науково-дослідний та проектний інститут «УкрНДІпроектреставрація».

Андріївська церква в Києві збудована за проектом видатного архітектора Франческо Бартоломео Растреллі у 1747—1762 рр. Була діючою до 1961 року. 1968 р. церква була передана Державному архітектурно-історичному заповіднику «Софійський музей» (з 1994 р. — Національний заповідник «Софія Київська»). У 2001 р. постановою Кабінету міністрів надано дозвіл на проведення в Андріївській церкві богослужінь Українській Автокефальній Православній Церкві.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути