chrome firefox opera safari iexplorer

Українське МЗС назвало рейдерством на державному рівні дії Росії щодо «Херсонесу Таврійського»

07 жовтня 2015 о 16:51

Міністерство закордонних справ України з обуренням сприйняло повідомлення про рішення уряду Російської Федерації щодо прийняття у федеральну власність Національного заповідника «Херсонес Таврійський».

Про це йдеться у коментарі МЗС.

«Вчинення Російською Федерацією будь-яких дій на тимчасово окупованій території України, спрямованих, зокрема, на зміну юрисдикції щодо об'єктів культурної, індустріальної та технічної спадщини України, є прямим порушенням суверенних прав України, а також загальновизнаних норм та принципів міжнародного гуманітарного права», — йдеться у документі.

МЗС привертає увагу, що резолюція Генеральної Асамблеї ООН від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» закликає спеціалізовані установи ООН, зокрема, ЮНЕСКО, не визнавати ніяких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

«Тому російське рейдерство на державному рівні у культурній сфері стане одним з ключових питань на 197 сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що розпочне свою роботу 7 жовтня 2015 року», — зазначили у відомстві.

Дипломати наголошують, що статус розташованих на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь об’єктів культурної спадщини України жодним чином не змінюється, оскільки так званий «Договір між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів», вчинений 18 березня 2014 року у Москві, є нікчемним та не створює жодних міжнародно-правових наслідків.

Це, зокрема, стосується й внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО об’єкту «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора».

МЗС України вимагає негайного припинення міжнародних правопорушень на тимчасово окупованій території України та заявляє про покладання відповідальності за них, у тому числі матеріальної, на російську сторону і незаконну владу Криму.

Джерело: РІСУ
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути