chrome firefox opera safari iexplorer

Українські археологи припускають, що знайшли поховання сина Данила Галицького

13 жовтня 2015 о 12:12

Під час археологічних розкопок у храмі Пресвятої Богородиці у польському місті Холм науковці виявили кілька поховань, що датуються ХІІІ століттям. Про це розповів учасник проекту з дослідження храму, доктор архітектури, завідувач кафедри реставрації архітектурної та мистецької спадщини Національного університету «Львівська політехніка» Микола Бевз, повідомляє РІСУ з посиланням на Zaxid.net.

За його словами, одне із знайдених поховань, без сумніву, є князівським. Це кам'яний саркофаг у формі човна, який був накритий дерев'яною дошкою. Там був похований чоловік віком 25-30 років. У саркофазі також була знайдена позолочена застібка-дзвіночок, яку експерти датували другою половиною ХІІІ століття.

«З одного боку, саме поховання та його форма свідчать про те, що його можна прив’язувати до найближчого оточення Данила Галицького. Але відсутність кам’яної плити може свідчити, що це не був син короля, а хтось з боярства або наближеної шляхти», — каже Микола Бевз.

Втім, на думку науковця, ймовірною гіпотезою залишається те, що це поховання одного з синів короля Данила. З літописів відомо, що в соборі, окрім Данила Галицького, були поховані його сини — Роман та Шварно. Але якщо Роман загинув у віці приблизно 25-30 років (що співпадає з віком знайдених рештків), то, на думку істориків, смерть Шварна настала у віці 30-35 років.

«Якщо ідентифікувати це поховання з синами Данила, воно може бути прив’язане швидше до Романа», — вважає Микола Бевз.

risu.org.ua

 risu.org.ua

Встановити, кому точно належать знайдені рештки, можна лише після проведення спеціальних досліджень. Результати перших аналізів, які мають датувати знахідки з точністю до десятиліття, будуть відомі вже наступного тижня.

Микола Бевз каже, що якщо виявиться, що ці поховання датуються 1260-ми роками, тоді дослідники робитимуть аналіз ДНК. Проте, як каже вчений, складність цього аналізу полягає в тому, що він має виконуватись порівняльним методом.

«Щоб встановити, чи це похований хтось з Романовичів, треба мати субстанції з поховань інших Романовичів. А інших відомих поховань немає. В крипті собору святого Юра є рештки Ярослава Осмомисла, який належить до цієї ж гілки. Але невідомо, чи це точно його захоронення. Ми можемо порівнювати хіба з іншими далекими родичами, які є відомі. Сьогодні нащадки Рюриковичів живуть у Франції, у США, в Швеції», — каже Микола Бевз.

Науковець також повідомив, що в Україні таке дослідження провести неможливо. Лабораторії, які зможуть зробити необхідні аналізи, знаходяться в Швейцарії, Канаді та Німеччині. Складність у проведенні ДНК-тестів полягає також і в тому, що це виходить за межі фінансування програми досліджень храму Богородиці в Холмі.

До кінця цього року дослідники планують завершити розкопки у вхідній частині собору. За припущеннями вчених, саме там може бути розташоване поховання Данила Галицького. В наступному році мають бути проведені дослідження вівтарної частини та крил собору.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути