chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд, не виконавши «лісовий закон», провокує корупцію на кордоні?

16 жовтня 2015 о 13:43

Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра та Генерального прокурора України з приводу невиконання чинних норм законодавства України щодо особливостей державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів.

Зокрема, Голова Комітету нагадує, що 10 жовтня 2015 року набрали чинності зміни до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів”,  внесені відповідно до пункту 3 розділу I Закону України від 9 квітня 2015 року № 325-VIII “Про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді”.

Відповідно до вимог статті 3 зазначеного Закону реалізація за межі митної території України в митному режимі експорту суб’єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 Закону, допускається за наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Законом встановлено, що Порядок видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів затверджується Кабінетом Міністрів України. Сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів видаються підприємствами – постійними лісокористувачами разом з товарно-транспортною накладною.

Право на експорт певної партії лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 зазначеного Закону, має суб’єкт підприємницької діяльності, що отримав сертифікат про походження на відповідну партію лісо- або пиломатеріалів. Митні органи України здійснюють митне оформлення експорту лісо- та пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 21 цього Закону, за умови подання експортером разом з іншими необхідними документами сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень зазначеного Закону на Кабінет Міністрів України покладено обов’язок привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом, забезпечити в межах своїх повноважень прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону, забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Проте, всупереч вимогам Закону, на сьогодні порядок видачі сертифіката Кабінетом Міністрів України не затверджений, система його видачі у країні не функціонує, відповідні підзаконні акти компетентних центральних органів виконавчої влади відсутні.

Через відсутність порядку видачі сертифікатів на сьогоднішній день в Україні склалась ситуація повного зупинення оформлення лісо- та пиломатеріалів у режимі експорту при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, що підпадають під норми зазначеного Закону.

З огляду на критичну ситуацію, що склалася, Голова парламентського Комітету Микола Томенко звертається до Голови Уряду з вимогою невідкладно виконати норми діючого Закону і зупинити проблеми, які виникли на кордоні України, а також просить Генпрокуратуру розібратися із бездіяльністю відповідальних за цю ситуацію державних органів та установ.