chrome firefox opera safari iexplorer

40 пам'ятників Леніну не вважаються пам'ятками — Мінкульт

29 листопада 2015 о 10:42

Сорок пам’ятників Володимиру Леніну й один пам’ятник борцям за Радянську владу вирішено не заносити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відповідний наказ (№977) підписав міністр культури В’ячеслав Кириленко 26 листопада, повідомляється на сайті міністерства.

Це рішення ухвалено на виконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також фахових висновків та рішень Експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Мінкультури.

Серед таких об’єктів монументального мистецтва: 40 – пам’ятники Леніну, і один пам’ятник борцям за Радянську владу на західноукраїнських землях.

Ці об’єкти розташовані: у Слов’янську (Донецька обл.) – 1, у Запоріжжі – 1, у селищі Гоща (Рівненська область) – 1, у селищі Мечебилове (Харківська область) – 1, в Ізяславі (Хмельницька область) – 1, а також 36 пам’ятників у Чернігівській області.

«Ці об’єкти, які тепер не мають статусу пам’яток, офіційно не знаходяться під охороною держави», — сказано в повідомленні.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути