chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині вперше засудили власника сайту з «піратськими» фільмами

25 листопада 2015 о 10:21

Студента другого курсу технічного коледжу «Львівської політехніки», який створив сайт з «піратськими» фільмами, засудили на два роки умовно за порушення авторських прав. Це перший випадок у Львівській області, коли власника інтернет-ресурсу покарали, а сайт закрили.

Другокурсник, який до того ж був неповнолітнім на час вчинення злочину, створив сайт під назвою «imperia-kino.com.ua». Допомагали йому модерувати і наповнювати інтернет-ресурс двоє спільників, яких під час слідства не встановили, тому до відповідальності їх не притягнули.

Як йдеться у вироку Пустомитівського районного суду, де відбувалося слухання справи, на сайті були доступні для перегляду такі фільми як «П’ятдесят відтінків сірого», «Сьомий син», «Третій зайвий/Тед», «Треш», «Форсаж 6», «Чорне море» та інші, права на які належать відомій американській кінокомпанії «Universal Pictures».

Під час слідства правоохоронці підрахували, що власник сайту завдав збитків компанії на понад 980 тис. грн.

У судовому засіданні засновник сайту визнав свою вину. Суд врахував те, що він є неповнолітнім та сприяв розкриттю справи і засудив його на два роки умовно. У студента конфіскували комп’ютер, ноутбук та мобільний телефон в дохід держави та стягнули з нього майже 2 тис. грн судових витрат.

Цивільний позов на майже 1 млн грн Українська антипіратська організація, яка офіційно представляє інтереси шести голівудських кінокомпаній в Україні, в тому числі й «Universal City Studios LLC», не подавала.

Як розповів заступник голови Української антипіратської організації Ігор Михайлов, випадки притягнення до відповідальності засновників сайтів за порушення авторських прав в Україні трапляються досить рідко. У цьому році їх було кілька.

«Випадки, коли порушують кримінальні справи проти власників таких сайтів трапляються рідко. Прокурори не хочуть займатися такими справами з незрозумілих причин», – зазначив експерт.

За його словами, порушників дуже складно притягнути до відповідальності через те, що для цього потрібна клопітка робота підрозділів по боротьбі з кіберзлочинністю у правоохоронних органах. Окрім того, ці справи тривалий час розглядають у судах через те, що люди, які займаються піратством, зазвичай мають достатньо грошей, щоб найняти собі хороших адвокатів.

Зазвичай засновники сайтів отримують умовні терміни, але іноді суд штрафує їх на незначні суми.

Ігор Михайлов додав, що українські суди не зобов’язують відшкодовувати завдану шкоду власникам авторських прав через те, що ті рідко подають цивільні позови.

За словами експерта, у Львівській області це перший випадок, коли засудили власника піратського сайту. Це підтвердила і речниця прокуратури Львівщини Мар'яна Гайовська. Ще одна подібна кримінальна справа зараз розглядається у Дрогобицькому суді.

Як повідомлялось у січні 2012 року міліція спробувала припинити діяльність одного з найбільших в Україні файлообмінників Еx.ua за порушення прав інтелектуальної власності. Повідомлялося, що оперативники вилучили 200 серверів із загальним обсягом нелегального контенту понад 6000 терабайт.

Але сайт відновив роботу через кілька днів після того, як користувачі зібралися на пікет  під будівлею МВС у Києві та почали атаки на сайти офіційних органів державної влади та працює досі.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути