chrome firefox opera safari iexplorer

Скільки в Україні радянських вулиць? (дослідження)

11 листопада 2015 о 13:57

З більш ніж 90 тисяч вулиць, провулків, бульварів, проспектів та площ України, Закон про декомунізацію до початку вересня поширювався щонайменше на 10 тисяч топонімічних об'єктів. Про це йдеться в дослідженні компанії Яндекс.Україна.

Найбільше їх залишилося в Київській області і великих східних областях країни, а повний топ-5 регіонів з найбільшою кількістю «комуністичних» назв виглядає так:

1. Київська область — понад 2000 назв вулиць
2. Донецька область — близько 1400
3. Дніпропетровська область — понад 1000
4. Харківська область — близько 900
5. Луганська область — більш як 800

У Західній Україні вулиць з «радянськими» назвами залишилося зовсім мало — наприклад, в Івано-Франківській області їх менш ніж 20, а в Тернопільській, як і у Львівській, таких вулиць всього близько десятка.

Серед «радянських» топонімів найбільше зустрічається назв на честь Леніна — 878. На картах України досі можна знайти 759 вулиць, проспектів, провулків, бульварів, в'їздів, площ і навіть набережних Леніна, 25 Ленінських, 35 вулиць Ілліча, а ще 60 увічнюють різних членів сім'ї Ульянових.

На другому за поширеністю місці — вулиці, назви яких асоціюються з жовтневим повстанням 1917-го року (Жовтнева, 40 років Жовтня, Жовтневої Революції та інші). Таких об'єктів — 847.

На третьому місці — Радянські вулиці і провулки. Їх все ще 501.

На четвертому — вулиці, назви яких пов'язані з комсомолом, наприклад Комсомольська, Ленінського Комсомолу або 50 років Комсомолу. Їх на Яндекс-картах — 463.

П'яте місце займають топоніми на честь Фрунзе — 312 об'єктів.

За данням дослідження, загальна довжина «радянських» вулиць України — близько 12,5 тисяч кілометрів. Приблизно стільки вийде, якщо 9,5 разів перетнути країну із заходу на схід чи назад. Якщо з'єднати такі вулиці в одну, вона дотягнеться від Києва до Австралії.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути