chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці Латвії встановили пам'ятник Тарасу Шевченку

06 листопада 2015 о 17:02

6 листопада у столиці Латвії, Ризі, відбулося урочисте відкриття пам'ятника великому українському поетові, письменнику Тарасу Шевченку.

Як передає «Інтерфакс-Україна», церемонія відкриття відбулася за участі прем'єр-міністрів України Арсенія Яценюка, Латвії Лаймдоти Страуюми, а також представників української діаспори.

«Що мене вразило в цьому пам'ятнику? Шевченко молодий, енергійний і цілеспрямований. Йому було 23 роки, коли він написав «Реве та стогне Дніпр широкий», 29 років, коли написав «Розрита могила». Він був молодий, але показав бачення майбутнього України. Він закликав: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає», – сказав Яценюк під час виступу.

Також він зазначив, що Шевченко боровся за те, щоб Україна була «в сім'ї вольній, новій».

«І ця сім'я – це велика Європа. І ми протягом останніх днів разом із прем'єрами Балтійських країн робимо все для того, щоб Україна дійсно стала частиною Європи. І це непростий шлях, але іншого немає. Це шлях до свободи, процвітання», – сказав прем'єр.

Зазначимо, що пам'ятник Тарасу Шевченку в Ризі було встановлено за рахунок коштів української діаспори та меценатів.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути