chrome firefox opera safari iexplorer

«Білого слона» у Карпатах закрили на консервацію

17 грудня 2015 о 16:00

Івано-Франківській області, на горі Піп Іван, будівлю колишньої астрономічно-метеорологічної обсерваторії закрили на консервацію. Туристів просять утриматись від зимових мандрівок до «Білого слона», як у народі називають обсерваторію.

Про це повідомляє прес-служба управління ДСНС в Івано-Франківській області.

«У зв’язку із завершенням чергового етапу ремонтних робіт будівля обсерваторії на зимовий період 2015—2016 рр. закрита на консервацію. Прохання до туристів тимчасово утриматися від зимових мандрівок до астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван, щоб уникнути ризиків для життя», — застерігає прес-служба рятувальників.

Відомо, що Управління ДСНС  в області та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника є учасниками  Міжнародного проекту з відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван. Роботи розпочалось у 2007 році за участі Варшавського університету. Перший грант на відновлення будівлі надійшов від Міністерства культури та національної спадщини РП у 2010 році.

Астрономічно-метеорологічна обсерваторія зведена у Карпатах на ініціативу польських військових у 1938 році на висоті 2028 м над рівнем моря. В народі будівлю називають «Білий слон» через те, що після налипання мокрого снігу будівля нагадує великого слона.

 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути