chrome firefox opera safari iexplorer

«Динамо» вперше за 16 років вийшло до плей-офф Ліги чемпіонів

10 грудня 2015 о 11:09

У середу в Києві «Динамо», попри порожні трибуни «Олімпійського», перемогло вдома ізраїльський «Маккабі» та вперше з сезону 1998/99 вийшло до плей-офф Ліги чемпіонів

Перед заключним туром групового раунду Ліги чемпіонів все було у руках «Динамо». Хоча й кияни посідали з 8 очками третє місце у групі G, вони мали стратегічну перевагу над конкурентами у боротьбі за путівку до плей-офф, пише Еспресо.tv.

Справа у тому, що англійський «Челсі» та португальський «Порту», які випереджали українців та мали по 10 очок, зустрічалися в заключному турі у Лондоні. Тож у разі перемоги над «Маккабі» кияни обов’язково випереджали один з цих клубів. Навіть за рівності очок вони мали перевагу над суперниками з Англії та Португалії, завдяки кращій різниці забитих та пропущених м’ячів у матчах за участю безпосередньо цих окремо взятих трьох команд.

Без 12-го гравця

Попри перемогу у виїзній грі над «Маккабі» з рахунком 2:0, вирішальний матч групового раунду очікувався з певною пересторогою. Передовсім вона була викликана тим, що динамівцям доводилося грати за порожніх трибун.

УЄФА покарав український клуб двома матчами без глядачів за безлади, які київські ультрас влаштували на «Олімпійському» під час матчу з «Челсі», коли були побиті темношкірі вболівальники «Динамо».

Неабияк боялися прихильники команди Сергія Реброва і недооцінки суперника. Головний тренер перед грою також відчував ці настрої та нагадував, що «Маккабі», попри відсутність жодного очка на груповому раунді, у кваліфікації турніру переміг міцні швейцарський «Базель», чеську «Вікторію» та розтрощив шотландський «Хіберніанс».

Дорогою ціною

Матч проти «Маккабі» розпочався для «Динамо» з неприємностей. На 16-й хвилині після ігрового протиборства з суперником на газоні опинився Андрій Ярмоленко, крик від болю якого, було чути на весь «Олімпійський». Одразу стало зрозуміло, що справи кепські – динамівського лідера з поля винесли на ношах, а замість нього на зімну вийшов Олег Гусєв. Пізніше з'ясувалося, що Ярмоленко травмував привідний м'яз, а серйозність ушкодження та терміни відновлення футболіста стануть відомі після обстеження.

Втім, свій внесок у загальний успіх Андрій Ярмоленко все таки зробив. За прошення проти нього на правому фланзі було призначено штрафний, після навісу Сергія Рибалки півзахисник «Маккабі» Таль Бен Хаїм зробив зрізку у власні ворота, голкіпер тель-авівців Предраг Райковіч вибив м'яч на Дениса Гармаша, який вгатив його у сітку і вивів «Динамо» вперед — 1:0.

Важка перемога

Попри швидкий гол, розвинути перевагу киянам не вдалося. За відсутності Ярмоленка, атакувальні дії киян розвивалися академічно та не призводили до гостроти. «Маккабі», за такого перебігу подій, помітно посміливішав і все частіше турбував захисників господарів. Втім вони відіграли бездоганно, так і не дозволивши за весь матч створити біля своїх воріт жодного моменту.

Попри це, перевага «Динамо» у рахунку була хиткою, а пропущений м'яч міг вмить перекреслити мрії українців про 1/8 фіналу. Тому останні хвилини зустрічі тяглися для вболівальників киян надзвичайно довго, а кілька поспіль штрафних вдалині від воріт Олександра Шовковського примушували підхоплюватися на ноги. Але минулося і «Динамо» таки здобуло найважливішу перемогу у 2015 році, набрало 11 очок та фінішувало у групі G на другому місці, слідом за англійським «Челсі», який випередив киян на 2 пункти.

Від Лобановського до Реброва

Тож Сергію Реброву вдалося вперше з сезону 1998/99 вивести «Динамо» до плей-офф Ліги чемпіонів. Успіхи команди, яка востаннє доходила до цієї стадії головного єврокубку під орудою легендарного Валерія Лобановського, також пов’язані з ім'ям Реброва, який тоді ще грав у нападі киян разом з Андрієм Шевченком, наводячи жах на всю Європу. І саме з їхнім блискучим тандемом у 1999 році «Динамо» відзначилося своїм найвагомішим досягненням у Лізі чемпіонів в історії та дійшло до півфіналу.

У плей-офф кияни також грали у ЛЧ-1997/98 і зупинилися там у ¼ фіналу. Ще в одному випадку – у сезоні 1999/2000 динамівці здолали перший груповий раунд, але в плей-офф не потрапили, оскільки за тодішнім форматом турніру проводився другий груповий раунд де «Динамо» поступилося у боротьбі за вихід до чвертьфіналу іспанському «Реалу» та німецькій «Баварії».

В очікуванні жеребкування

Жеребкування 1/8 фіналу Ліги чемпіонів відбудеться 14 грудня у швейцарському Ньоні. На цій стадії турніру «Динамо» потрапить до другого кошика, оскільки фінішувало у своїй групі на другій позиції.

Точно не зустрінуться кияни з санкт-петербурзьким «Зенітом», який виграв змагання у квартеті H, бо українські та російські клуби за рішенням УЄФА розводяться у єврокубках.

Тож потенційними суперниками «Динамо» стали клуби, які посіли перші позиції у решті груп – іспанські «Барселона», Реал", Атлетико", німецькі «Баварія» та «Вольфсбург», а також англійський «Манчестер Сіті».

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути