chrome firefox opera safari iexplorer

На Чорнобаївщині відзначили 175-річчя Михайла Старицького (фото)

15 грудня 2015 о 13:36

У понеділок 14 грудня минуло 175 років відтоді, як народився видатний український поет, прозаїк, драматург Михайло Старицький. Аби вкотре згадати й вшанувати пам’ять про нашого земляка, цього дня на його малу батьківщину, в село Кліщинці Чорнобаївського району, з’їхалися гості не лише з району та області, а й зі столиці. Зокрема, на рідну землю поета завітали народний депутат України Микола Томенко, народна артистка України Наталка Сумська, від обласної влади – заступник голови  Черкаської ОДА Віталій Коваль.

111

112

1110

Із нагоди ювілею у Кліщинцях відкрили літературно-меморіальний музей імені Михайла Старицького, в якому нещодавно провели ремонтні роботи та оновили експозицію. Для цього з обласного бюджету було виділено 138 та 75 тис. грн. відповідно. Нині музей налічує сотні експонатів, серед яких і фотодокументи, особисті речі Михайла Старицького, які ще у 80-х роках минулого століття передала до музею онука письменника Орина Стешенко.

Цього дня жителі району та гості поклали квіти до пам’ятника Михайла Старицького, потім долучилися до екскурсії в музеї й урочистостей в сільському будинку культури.

113

114

Народний депутат України Микола Томенко з приємністю відзначив те, що на Черкащині відкрито надзвичайно високого рівня музей.

“Думаю, що тут обов’язково мають побувати учні не лише Чорнобаївського району, адже це земля, де мало не в кожному селі народився певний визначний діяч або класик. Таким чином ми маємо виховувати у наших дітях відчуття патріотизму, коли вони, закінчуючи тутешню школу, зможуть вже у вищих навчальних закладах держави з гордістю говорити про те, що народилися на такій славетній землі”, – сказав Томенко.

Він також передав директору музею Старицького Людмилі Харченко картину, на якій зображено родини Старицьких і Лисенків, копії листування Старицького і Івана Франка, а ще спортивний інвентар для учнів Кліщинського навчального закладу.

118

Микола Томенко також поінформував, що прийнято попереднє рішення в рамках програми “Українська книга” про видання вибраних творів Михайла Старицького. Добірка готується доктором філології, професором Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницього Володимиром Поліщуком і побачить світ у черкаському видавництві Юлії Чабаненко. Народний депутат запевнив, що буде контролювати, аби видання творів видатного українця вийшло вже наступного року.

116

117

115

Наталка Сумська, у свою чергу, була вражена грою місцевих акторів, які відтворили на сцені Будинку культури уривки з творів письменника. А ще поділилась думками про цінність театрального мистецтва та важливість пам’яті про таких видатних діячів, як Михайло Старицький – одного із фундаторів українського професійного театру.

“Період Михайла Старицького – це був той час, коли у великих містах “не модно” було бути українцем. Переїжджаючи в місто, всі переходили на російську мову, – сказав  Віталій Коваль. – Певно, саме в тій когорті однодумців перебував письменник, щоб дати можливість після Тараса Шевченка все ж розвиватись українській культурі та українському слову”.

Довідково:

На Чорнобаївщині діє 19 аматорських драматичних колективів, серед яких один має звання “народного”. Щорічно тут відбувається районний огляд-конкурс, приурочений річниці народження поета.

Також із нагоди 175-річчя поета рішенням сесії районної ради від 2015 року сільській школі присвоєно назву Кліщинський навчально-виховний комплекс ДНЗ ЗОШ I-III ступенів Чорнобаївської районної ради Черкаської області імені Михайла Старицького.

За матеріалами прес-служби Черкаської ОДА, фото – Черкаської ОДА

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути