chrome firefox opera safari iexplorer

Пам’ятник керівникам Коліївщини в Умані – своєрідне попередження владі, — Томенко

05 грудня 2015 о 18:29

Сьогодні в Умані освятили монумент керівникам Коліївщини (селянсько-козацького повстання 1768—1769 років) Іванові Гонті й Максиму Залізняку.

Участь у освяченні взяли представники церков, місцевої влади, громадських організацій, благодійники.

“Цей пам’ятник – не просто данина поваги героїчній і водночас трагічній українській історії. Це символічний знак, це попередження нинішній і майбутній владам, що український народ має право всіма законними методами захищати свої соціально-економічні, національна, релігійні права. І недарма в Конституції України написано, що народ є джерелом влади, – сказав у своєму виступі під час освячення монументу громадський і політичний діяч Микола Томенко. – Отож, у разі, якщо влада буде діяти проти народу, народ буде адекватно діяти проти влади”.

Також Микола Томенко закликав із нашої історії виносити уроки, а не злобу й ненависть.

Він звернувся до організаторів відкриття пам’ятника Гонті й Залізняку, до науковців і місцевої влади спільними зусиллями продовжувати робити і відкрити поряд сквер злагоди і музей.

Нагадаємо, що монумент керівникам Коліївщини відкритий в Умані наприкінці листопада. Пам’ятний камінь на цьому місці було закладено в 1968 році. Однак під різними приводами будівництво так і не розпочалося. В часи незалежності громадські активісти відкрили рахунок для збору коштів на пам’ятник. Серед тих, хто фінансово підтримав спорудження пам’ятника, був Фонд Миколи Томенка “Рідна країна”.

Скульптуру виготовив київський скульптор. Її вага – п’ять тонн. Довкола постаменту – цитата з антифашистського вірша, написаного Павлом Тичиною в 1943 році: “Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була”.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути