chrome firefox opera safari iexplorer

У Чернігові археологи знайшли унікальну ювелірну матрицю XII сторіччя

18 грудня 2015 о 09:49

Під час розкопок стародавньої міської забудови Чернігова археологи знайшли унікальну ювелірну матрицю кінця XII сторіччя.

Про це на прес-конференції за підсумками археологічного сезону 2015 року повідомив директор чернігівського інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського, кандидат історичних наук Олександр Коваленко.

«Серед знахідок слід відзначити унікальну ювелірну матрицю кінця XII сторіччя із зображенням птаха і дракона для виготовлення браслетів-наручів», — сказав учений.

Як додала керівник чернігівської археологічної експедиції, кандидат історичних наук Олена Черненко, унікальність знахідки полягає в тому, що аналогічної матриці немає на всій території колишньої Київської держави — Давньої Русі.

«Такої — немає. Вона — перша, найбільш детально виконана, найбільш цікава. І, на мою думку, зображення цього птаха можна вважати одним із символів Чернігова XII сторіччя», — сказала археолог.

За словами пані Олени, зображення птаха і дракона на матриці — християнські символи, які використовувалися в ряді західноєвропейських країн. А оскільки чернігівські храми споруджувались під впливом архітектури північної Італії та Франції, то саме там і треба шукати витоки цих зображень. Тим більше, що стилістика цих зображень близька до європейської.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути