chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували «Дорожню карту» розвитку української культури

23 грудня 2015 о 12:33

Гете-Інститут в Україні в рамках проекту Культурно-освітня академія презентував концепцію видання «Дорожня карта ─ сталий культурний розвиток в Україні». 28 грудня, під Новий рік, книга побачить світ. «Дорожня карта» вийде трьома мовами: українською, англійською і німецькою. Також книга буде доступна онлайн через форму реєстрації.

Другий рік поспіль німецькі експерти разом з українськими активістами досліджують культурні процеси в Україні. Цього року експертна спільнота задалась питанням: яким чином перетворити маленькі українські міста на культурні центри і чому децентралізація культури є мейнстрімом у Європі.

«Концепція „Дорожньої карти“ має на меті залучити до роботи українських активістів ─ представників як державних установ, так і недержавних кабінетів, налагодити діалог між ними та познайомити з досвідом експертів із Німеччини. Ми намагалися поєднати практику і теорію, зовнішній досвід і досвід України, ─ розповідає Ілона Демченко, асистент спеціальних програм Гете-Інституту. ─ Книга має стати посібником для всіх, хто залучений чи має намір долучитися до розробки культурних проектів. Видання містить не тільки теорію, воно описує реальні кейси у сфері культури».

Які перетворення можливі в Україні? Погляд ззовні на це питання і оцінку можливостей надають німецькі експерти. Книга містить поради, як відбирати проекти і зробити їх успішними. І що найбільш цікаво ─ описує реальні експерименти в регіонах. Наприклад, як Жмеринку прямо сьогодні перетворюють на культурний центр, а в музеях Харкова і Запоріжжя запускають інтерактивні майданчики комунікації з українцями.

«Дуже важливо, що книга тлумачить головні поняття і допомагає всім нам розуміти одне одного. На перших воркшопах нам було важко домовитися стосовно вживання термінів ─ ми вкладали в них різні поняття. Тепер ми говоримо однією мовою, яка є спільною для культурної сфери в усій Європі», ─ розповідає Тетяна Пилипчук, учасниця Культурно-освітньої академії в рамках пілотного проекту «Культ чи культура».

З видання «Дорожньої карти» починається великий і цікавий процес культурної трансформації в Україні. Вже з січня 2016 року в рамках пілотних проектів відбудуться експертні зустрічі, тренінги, запуски сайтів та поїздки до регіонів. Досвід культурних перетворень Бучача, Добропілля або Жмеринки має надихнути українців долучатися до культурного життя у своїх містах.

«Зі свого досвіду знаю, що такі речі не завжди проходять без ускладнень. Під час створення „Дорожньої карти“ ми намагалися знайти спільну мову у національному контексті, щоб однаково розуміти і користуватися термінами, ─ говорить Фрідеріке Мьошель, референт із питань культурних програм та педагогічної кооперації Гете-Інституту в Україні. ─ В Гете-Інституті ми вважаємо чудовим результатом те, що нам вдалося зібрати культурних діячів, яких об'єднує одна мета і бажання працювати. Сподіваємося, що це видання стане надійним помічником для усіх діячів культури незалежно від того, де і кого вони представляють».

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Новини культури

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути