chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відбудеться єдиний безкоштовний показ фільму про Олега Сенцова

03 грудня 2015 о 16:00
У неділю, 6 грудня, в рамках «Кіномарафону» у MediaHub покажуть чорновий варіант фільму «Звільнити Олега Сенцова»

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сторінку події у Facebook.

Стрічка режисера Аскольда Курова, одного з головних документалістів Росії, вийде на екрани в 2016 році, але у MediaHub глядачі зможуть побачити готові епізоди.

Фільм оповідає про обставини справи Олега Сенцова, українського режисера і сценариста, затриманого російськими спецслужбами в Криму за нібито підготовку теракту. Після сумнівного судового процесу Сенцова засудили на 20 років за створення терористичної організації, пов'язаної з українськими націоналістами. Режисер свою провину не визнає.

З вимогою відпустити українського режисера виступили Педро Альмодовар, Андрій Звягінцев, Вім Вендерс і багато інших відомих особистостей світу кіно. Тому окрім фокусування на фігурі самого Сенцова, у фільмі йдеться про тих, хто намагається врятувати режисера.

Куров працює над картиною разом з молодим українським документалістом Андрієм Литвиненком, попередні роботи якого включають епізоди з альманахів «Поза Євро», «Україна_голоси», «Євромайдан. Чорновий монтаж».

Прем’єра чорнового варіанта фільму «З.О.С.» («Звільнити Олега Сенцова») відбулася цього року на 45-му кінофестивалі «Молодість». Тепер в рамках «Кіномарафону» у неділю, 6 грудня о 16:30 у MediaHub його покажуть ще раз. Крім того, після перегляду буде можливість подискутувати зі співрежисером стрічки Андрієм Литвиненком.

Організатори кінопоказів пропонують поставити підпис під петицією з вимогою скасувати вироки Олегу ‪Сенцову, Олександру ‪‎Кольченку‬ і Геннадію ‎Афанасьєву на сайті «Марафон написання листів 2015».

Також можна написати лист підтримки через онлайн-форму Комітету Солідарності чи особисто за вказаними на сайті адресами.

  • 25 серпня в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років, Олександра Кольченка — до 10 років колонії суворого режиму.
  • Сенцов і Кольченко у відповідь на вирок російського суду заспівали Гімн України.
  • За версією російського слідства, навесні 2014 року Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов'язану з українським «Правим сектором». Кольченко обвинувачується в участі в цьому «терористичному угрупуванні». Українці обвинувачення відкидають.
  • Блогосфера обурена через вироки кримським активістам.
  • Західні політики засудили вирок Сенцову і Кольченку.
  • 24 листопада вирок Сенцову вступив у дію – 20 років колонії суворого режиму
  • Захист українського режисера Олега Сенцова оскаржить його вирок у Європейському суді з прав людини
Джерело: espreso.tv
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути