chrome firefox opera safari iexplorer

У Німеччині вийшов компакт-диск української класики

02 грудня 2015 о 16:05

«Ukrainian Moods» або «Українські настрої» — українська піаністка Віоліна Петриченко записала в Німеччині альбом з композиціями українських класиків XX століття, повідомляє DW.COM.

На одному компакт-диску вперше об'єднані твори Левка Ревуцького, Віктора Косенка, Миколи Колесси, Ігоря та Юрія Шамо.

«Я дуже хотіла зробити якісний запис, аби люди дізналися, яку музику створювали українські композитори у минулому столітті. Адже зараз їхні постаті і твори є „білою плямою“ в історії української музики. Навіть в Україні важко знайти партитури до цих творів, не кажучи вже про інструментальні записи та диски. Мені йшлося про те, щоб це була музика саме композиторів XX століття: ті твори, які більше ніде не можна було б послухати у студійному записі», — говорить піаністка Віоліна Петриченко, яка нині мешкає в Кельні.

«На концерти зараз приходить різна аудиторія: українці, які живуть у Німеччині, німці — але їх набагато менше. Вони з обережністю ставляться до подібних виступів: адже в афіші абсолютно не відомі для них імена, немає ні Баха, ні Моцарта, ні Бетховена, — тож навіщо взагалі туди йти? Однак тим, хто таки наважується прийти, ця музика дуже подобається, вони навіть порівнюють її з добре відомими творами європейських музичних класиків. Німці також часто просять ноти після концертів. Тож я сподіваюся, що українські мелодії ставатимуть популярними і серед місцевої публіки», — говорить мисткиня.