chrome firefox opera safari iexplorer

У Варшаві хочуть встановити пам’ятник польським жертвам Голодомору в Україні

03 грудня 2015 о 09:35

У Варшаві планують встановити пам’ятник польським жертвам Голодомору в Україні, яких, як оцінюється, було приблизно 80 тисяч. Про це в середу у Варшаві заявив голова комісії сейму з питань співпраці з поляками за кордоном Міхал Дворчик, повідомив «Укріноформ».

«Хочемо знайти (для пам’ятника) гідне місце, ймовірно у Варшаві. Але пошуки місця ще не розпочалися», – заявив Дворчик.

За словами голови комісії сейму, крім нього до новоствореного комітету з будівництва пам’ятника увійшли також заступник глави МЗС Польщі Ян Дзедзічак, польський історик Ян Жарин і голова товариства польських вчених в Україні, професор Генрик Стронський.

Дворчик зазначив, що про цей період історії і про те, що серед жертв Голодомору в Україні було 80 тисяч поляків, взагалі ніхто не говорить.

«Про нього не знають і не вивчають також і в нас. Тому ми звертатимемося до інституцій культури і науки про початок дій, які будуть спрямовані на вивчення цього злочину», – заявив польський політик.

Нагадаємо, 7 листопада у Вашингтоні відбулася урочиста церемонія відкриття меморіалу пам’яті жертвам Голодомору

За даними дослідників, у пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини, щогодини – 1440, щодоби – 34 560. Упродовж десятиліть голодомор в Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років XX століття.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути