chrome firefox opera safari iexplorer

Україна за Індексом людського розвитку на 81-ому місці

18 грудня 2015 о 09:56

Україна за Індексом людського розвитку на 81-ому місці серед 188 країн світу.

Про це повідомив радник з питань демократичного врядування Програми розвитку ООН в Україні Маркус Бранд під час презентації в Києві Звіту ПРООН з людського розвитку 2015 року.

«За період з 1990 року значення Індексу людського розвитку України зросло з 0,705 до 0,747 — тобто на 6%. Цей показник належить до категорії високого рівня розвитку і ставить Україну на 81 місце серед 188 країн», — сказав Маркус Бранд.

Водночас академік НАНУ, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова зазначила, що це не вельми втішні результати, темпи розвитку України за цим показником менші, ніж в інших країнах.

«Ми бачимо прогрес, якого досягли порівняно з 1990 роком — тобто за 1991 — 2015 роки, і прогрес, якого ми досягли  порівняно з 1980 роком. Але узагальнений плюс за Індексом людського розвитку ми маємо  0,042. І прогрес у ці роки досягався за рахунок найбідніших країн, де найпростіше досягти прогресу», — підкреслила вона.

Лібанова уточнила, що країни першої групи (з найвищим рівнем людського розвитку) збільшили ІЛР на 0,083 — тобто практично вдвічі більше, ніж Україна; другої групи (куди входить і Україна) — на 0,128, тобто втричі більше, ніж Україна; навіть країни Європи та Центральної Азії збільшили ІЛР більше, ніж Україна.

«По світу ж у цілому ІЛР зріс на 0,122 — тобто втричі більше, ніж Україна. Тож не треба захоплюватися нашими результатами. Вони повільніші, ніж це спостерігається в інших країнах», — сказала Лібанова.

Індекс людського розвитку  - інтегральний показник, що розраховується щорічно для міждержавного порівняння і вимірювання рівня життя, грамотності, освіченості і довголіття, як основних характеристик людського потенціалу досліджуваної території.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути