chrome firefox opera safari iexplorer

25 січня — Тетянин день. Цікаві факти про свято

25 січня 2016 о 09:59
25 січня православні християни молитовно вшановують святу великомученицю Тетяну.

1. Батько Святої Тетяни був поважним римлянином, імператорським урядником, проконсулом, але водночас був таємним християнином і за Божими Законами виховував дочку. Чим більше дізнавалась дівчина про Господа, тим сильнішою ставала її віра.

2. У молодому віці Тетяна вирішила присвятити все своє життя Ісусові і прожити його в непорушеному дівоцтві. Згодом її прилучили до посвячених Богу жінок-дияконіс римської церкви.

3. Великомучениця постраждала під час гоніння на християн за часів імператора Олександра Севера. Її схопили і привели в язичницький храм Аполлона, де примушували принести жертву поганському ідолу. Відмовившись, святу Тетяну жорстоко катували, проте твердість її віри і терпіння були непохитні. Згідно з переказами, муки, яким піддавали святу Тетяну або не завдавали їй шкоди, або за ніч сліди їх безслідно зникали, або самі мучителі страждали від ударів, які наносилися невидимою рукою.

4. Вражені стійкістю святої, мучителі Тетяни тут же відкрито зверталися до Христа, перетворюючись з катів у мучеників за Христа. Голодний лев, який був випущений на святу Тетяну на арені цирку, почав лащитися до неї. У підсумку, перелякані гонителі засудили мученицю на страту мечем. Разом з нею був страчений і її батько.

5. У народі кажуть, що у цей день сонце повертає до літа, а зима – до морозів. Якщо день був сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози – буде теплим.

Джерело: Твоє місто
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути