chrome firefox opera safari iexplorer

Профілактика грипу. Що робити?

14 січня 2016 о 15:00

Профілактика ГРВІ полягає в тому, щоб уникати зустрічі з вірусами і підвищувати стійкість організму до вірусів.

Існує кілька способів профілактики грипу:

Специфічна профілактика являє собою вакцинацію спеціальними вакцинами. Це досить ефективний метод, мінус якого в тому, що конкретна вакцина «працює» проти конкретного штаму вірусу грипу і не може захистити вас від його інших різновидів.
Неспецифічна профілактика. Це цілий комплекс заходів, в результаті яких можна уникнути зараження вірусами, що викликають гострі респіраторні захворювання, і в тому числі грип.

Що включає в себе неспецифічна профілактика грипу?

Неспецифічну профілактику можна розділити на три складові:

Неспецифічні заходи, спрямовані на підвищення опірності організму до зовнішніх несприятливих впливів, у тому числі і до грипу , такі як загартовування, правильне харчування і т.д.
Гігієнічні заходи, які дозволять менше контактувати з вірусом і тим самим допоможуть уникнути зараження.
Прийом спеціальних лікарських препаратів , дія яких не спрямована на конкретний вірус , але які , тим не менш, можуть допомогти уникнути появи хвороби.

Приділяємо особливу увагу гігієні

Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом. Знаючи це , ми можемо постаратися уникнути попадання інфекції в організм. Якщо дотримуватися правил особистої гігієни і свідомо уникати ситуацій , коли можна «підхопити» вірус , то ризик захворіти значно знизиться.

  • Уникайте місць скупчення людей під час епідемії.
  • Якщо необхідність «йти в люди» все-таки є, одягайте спеціальну марлеву пов’язку, що закриває ніс і рот.
  • Після відвідин громадських місць обов’язково ретельно мийте руки з милом або користуйтеся антибактеріальними серветками.
  • Не беріть немитими руками їжу і не торкайтеся ними до обличчя.
  • Частіше робіть у квартирі вологе прибирання.
  • Декілька разів на день провітрюйте приміщення по 15-20 хвилин.

Підвищуємо імунітет і не хворіємо

Своєчасно виявити чужорідне тіло і нейтралізувати його — це завдання імунної системи. І, незважаючи на те, що вірус грипу — дуже агресивний, сильна імунна система здатна захистити нас від хвороби або дати можливість перенести хворобу в легкій формі. Щоб імунна система була в тонусі треба пам’ятати про основні принципи здорового способу життя.

Харчування. Слідкуйте, щоб у вашому раціоні в правильній пропорції перебували білки, вуглеводи і жири. Їжа також обов’язково повинна містити потрібну кількість вітамінів і мікроелементів.

Загартовування. Стимулюють захисні сили організму і гартують процедури. Короткочасне охолодження організму запускає механізми активізації імунної системи.

Фізична активність. Щоденні заняття спортом також необхідні для нормальної роботи імунної системи. Правда варто враховувати, що протягом години після активних навантажень імунітет трохи знижується. Пам’ятайте про це, коли повертаєтеся з тренування, і постарайтеся не «зловити » вірус в цей час.

Здоровий сон. Добре відпочивати і висипатися — ще одна умова, необхідна для нормальної роботи захисних систем організму. Недосипаною і невідпочившою людина стає легкою «здобиччю» для вірусів грипу під час епідемії.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути