chrome firefox opera safari iexplorer

Ратуші України, що вражають

27 січня 2016 о 16:00

Ратуші — органи міського самоврядування в містах Західної і Центральної Європи, які не мали магдебурзького права.

Такі міста ще називали ратушними. Оскільки наша країна знаходиться в самому серці Європи, то й не дивно, що на території України налічується так багато ратуш, серед яких є справжні архітектурні дива.

Львівська ратуша — це пам'ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Чотириповерхова споруда побудована з цегли у стилі класицизм. Ратуша має внутрішній дворик, а над будівлею підноситься вежа з годинником. Сучасна вежа львівської ратуші має висоту 65 метрів і є найвищою в Україні.Історик Францішек Яворський стверджує, що будівництво тривало у 1827–1835 роках за спільним проектом Франца Трешера і Йозефа Маркля, затвердженим у Відні. Вартість будівництва — 800 тисяч золотих ринських.

Чернівецька ратуша — одна з найкрасивіших ратуш Західної України і пам'ятка архітектури національного значення. Побудована ратуша протягом 1843 -1847 років будівельною фірмою Менделя Амстера під керівництвом Адольфа Маріна та архітектора Андреаса Мікуліча. Триповерхова будівля з високою баштою та внутрішнім двориком, збудована у стилі пізнього класицизму, дуже гармонійно влилась в архітектурний ансамбль міста. Такий стиль забудов був характерний практично для всіх тогочасних ратуш на території Королівства Галичини та Володимирії.

Дрогобицька ратуша — споруда у стилі класицизм з елементами еклектики, збудована у 20-х роках ХХ століття. Частину попередньої ратуші було розібрано та добудовано за новим проектом, а над уцілілою частиною надбудовано третій поверх. Її архітектором був Мар'ян Нікодемович. Триповерхова будівля збудована з цегли, має внутрішній дворик, оточений з усіх сторін стінами ратуші. З вежі відкривається чудова панорама, що охоплює практично все місто Дрогобич.

Снятинська ратуша — це пам'ятка архітектури у стилі класицизм, вважається однією з найгарніших і найвищих ратуш в Україні. Висота будівлі сягає 50 м, її вежу видно за кілька кілометрів, ще на під'їзді до міста. Вона поступається за висотою лише Львівській ратуші. Прекрасна споруда є родзинкою і візитівкою міста, її зображують на емблемах, медалях, сувенірах. Архітектор ратуші Йосиф Шрейбер врахував сейсмічність зони розташування і властивість грунтів скелястого пагорба, адже ратуша стоїть на відмітці 270 м над рівнем моря. Годинник на ратушній вежі, циферблати якого розміщені з чотирьох сторін, кожні 15 хвилин сповіщає мелодійним дзвоном жителів міста про час.

Бучацька ратуша — унікальна пам'ятка архітектури національного значення у місті Бучач на Тернопільщині. Споруда в стилі рококо була зведена у 1751 році завдяки активній фінансовій підтримці графа Миколая Потоцького. Збудували її на на головній Ринковій площі всього за один рік. Ратуша в Бучачі — творіння двох талановитих майстрів: Бернарда Меретина, який відав безпосередньо її спорудженням, і Іоганна Георга Пінзеля, що займався зовнішнім оздобленням будівлі. Бучацька ратуша за скульптурним оздобленням та органічним синтезом мистецтв не має аналогів в архітектурі України XVIII століття.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Туристичні новини

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути