chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах показали останні картини Данила Нарбута

27 січня 2016 о 15:00

У Черкаському художньому музеї відкрили виставку картин Данила Нарбута. Вона присвячена 100-річчю із Дня народження художника. У музеї можна побачити понад сотню робіт майстра. Зокрема, останню серію робіт «Квіти України».

Данило Нарбут народився 22 січня у родині художника-графіка Георгія Нарбута. У чотирьохрічному віці втратив батька. З 14 років працював у декоративній майстерні Київського оперного театру, потім у Київському театрі опери і балету. У 1936 році був ув'язнений на два роки у Біломорканалі. Після звільнення пішов добровольцем на війну. У післявоєнні роки оформляв вистави у Коломиї, Івано-Франківську, Черкасах.

Із родини художника залишилися онука Олеся і невістка.

«На відкритті виставки був повний зал. Десь близько 80 людей. Були його колеги, учні, родичі. Говорили, що Данило Григорович був дуже добрий, багато усміхався. Коли йому виповнилось 80, його часто називали всі дідом. Але лише позаочі, бо дозволяв так називати себе лише хорошим знайомим.

Майже всі його роботи зберігаються у фондах музею. Є кілька незавершених. В останні роки життя у Данила Григоровича було погано із зором. Останні роботи у сіро-чорних тонах. Інколи в музей приходили люди, які хотіли купити роботу митця. Такі рішення приймають лише родичі», — говорить Світлана Савісько, співробітник музею.

У Черкаському художньому музеї створено виставку «Нарбутова світлиця». Там представлені не тільки роботи митця, а й фотографії його родини, друзів, вчителів. Особисті речі майстра: палітри, стілець, на якому сидів, палиця, на яку спирався, колекцію писанок, які він збирав на Західній Україні.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути