chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві знайдено невідомі тексти Казимира Малевича

05 січня 2016 о 16:00

Їх зберігали в домашньому архіві Мар’яна Кропивницького, котрий як асистент стенографував виступи Казимира Малевича в Києві.<

Зокрема, серед знайдених текстів є протоколи виступів Малевича щодо планів розробки дослідницького експериментального кабінету ІЗО в Київському художньому інституті, а також міркування щодо проблем освіти художників, створення нової академії мистецтв тощо, розповіла арт-менеджерка та дослідниця творчості Малевича Тетяна Філевська, яку цитує «Громадське радіо».

4 з-поміж знайдених 5 текстів раніше ніколи ніде не друкувалися, тож їх планують опублікувати в лютому 2016 року до конференції «Малевич у Києві».

«Це надзвичайна подія для київського культурного горизонту. Досі київський період Малевича був найменш досліджений у його роботі», — говорить Тетяна Філевська.

Сам Малевич називав себе «землянітом» і «космітом», громадянином Землі та космосу.

Філевська нагадує, що першою про українську складову в доробку художника заговорила Валентина Маркаде, французька дослідниця українського походження, її слова підхопив Дмитро Горбачов, який розвинув тему «Малевич і Україна».

На думку Тетяни Філевської, в сьогоднішніх стінах і в пам’яті Художньої академії не залишилося слідів присутності Малевича як викладача, теоретика експериментального ІЗО, реформатора художнього інституту.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути