chrome firefox opera safari iexplorer

У школах Києва можуть зупинити заняття: у місті – небезпечний грип

14 січня 2016 о 12:00

За добу в міськлікарні надходить по 15 киян з високою температурою і сухим кашлем

Жителі Києва б'ють на сполох. Городян масово косить грип, який проявляється як легка застуда, а через кілька днів переростає в тяжке захворювання з ознобом і температурою до 40°С, яку дуже складно збити. За словами медиків, мова йде про вірус грипу H1N1 (свинячий грип), і прогнозують, що через кілька тижнів столицю захлиснуть масові захворювання.

Симптоми. За словами киянки Марини Дудаш, діагноз бронхолегенева пневмонія лікарі поставили її 7-річній доньці. «Моя донька захворіла 4 грудня. Симптоми були, як при застуді: нежить, кашель і температура 37°С. Через кілька днів температура піднялася до 40°, з'явився кашель і слабкість у тілі. Кожен день протягом тижня ми викликали швидку. Медики робили дівчинці уколи, щоб збити температуру, але через 6 годин вона знову піднімалася. Наш лікар наполягла на госпіталізації. Нас відвезли в дитячу міськлікарню №2. На прийомі мою доньку обстежили, зробили рентген, але він нічого не показав. Тільки завдяки лікарю, яка почула у моєї дочки підозрілі шуми, нас помістили в терапевтичне відділення», – розповіла Марина.

За її словами, в лікарні дівчинка пробула тиждень. Маленьку лікували антибіотиками, які гарували внутрішньовенно. «У лікарню надходило дуже багато діток з такими ж симптомами, як і у моєї дочки. Десь по 5-6 малят у день», – каже киянка.

ГРИП. За словами Юрія Жігарева, лікаря-інфекціоніста в міськлікарні №4, тільки за одну добу в суботу до них у лікарню надійшло близько 15 пацієнтів. «У всіх однакові симптоми: висока температура, слабкість, кашель. Йдеться про вірус грипу H1N1, який може ускладнюватися пневмонією», – говорить Жигарев. За його словами, ускладнити ситуацію може і той факт, що в школах не продовжили канікули. «Діти вийшли на навчання, і цілком можливо, що через два тижні варто очікувати масового сплеску захворювань. Тому я б рекомендував обмежити відвідини місць з великим скупченням людей (театрів, кінотеатрів, концертів), а при перших симптомах недуги (температура, слабкість, інтоксикація) терміново звертатися до лікарні», – пояснює лікар.

За словами головного санлікаря Києва Олега Рубана, на сьогоднішній день зареєстрована циркуляція вірусу Н1N1. «Ми прогнозуємо, що до кінця цього тижня захворіють близько 20 тисяч осіб, з них 60% дітей, це близько 12 тисяч. Це високі показники, і якщо така тенденція продовжуватиметься в наступні кілька тижнів, то ми будемо рекомендувати призупинити заняття в навчальних закладах – школах і дитсадках. Однак говорити про епідпоріг ще рано. Ми будемо робити все, щоб не допустити епідемії», – говорить Рубан.

Від небезпечного грипу вже помирають люди

Грип вирує і в Київській області. «У Василькові реанімація та інфекційне відділення заповнені виключно хворими з запаленням легенів і високою температурою», – говорять місцеві жителі.

Подібна ситуація спостерігається і в Броварах. «З 31 грудня по 6 січня в броварську центральну лікарню з пневмонією надійшло 29 осіб, з них – 11 дітей. А в період з 7 січня по 11 січня госпіталізували 25 осіб (з них 11 дітей)», – говорить в. о. головного санлікаря Київської області Олександр Чепурний.

Хоча в самій Броварський лікарні запевняють, що у них все нормально, а заступник головного лікаря Григорій Павич, стверджує, що з 60 ліжок у відділенні, зайняті тільки шість. Втім, місцеві жителі побоюються хвороби і вже надягають марлеві пов'язки. У регіонах України, вже відзначають високий рівень смертності від грипу H1N1.

«Станом на вчорашній день, грип захворіло 5,7% українців. З них 70% – діти та вагітні. Найбільше випадків зареєстровано у Вінниці, Одесі, Харкові, Києві та області. У порівнянні з минулим роком, кількість смертельних випадків збільшилася на 10%. За останній тиждень Одесі від грипу померло 11 осіб, у Києві – 1», – розповіли в МОЗ України.

 

Джерело: Сегодня
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути