chrome firefox opera safari iexplorer

У Трускавці помер художник Михайло Білас

27 січня 2016 о 09:42

Ввечері 25 січня на 92-му році життя помер народний художник України, почесний громадянин міста Трускавця Михайло Білас. Про це повідомила директор музею Михайла Біласа у Трускавці Олена Білас-Березова.

Михайло Білас народився 1 серпня 1924 року в селі Креховичах Рожнятівського району Івано-Франківської області

Батько був лісничим. Його перевели на Дрогобиччину у село Медвежа. Михайло закінчив Дрогобицьку гімназію, потім вчився в хореографічній студії. Закінчивши клас вокалу, пішов відразу на другий курс художнього училища Івана Труша у Львові.

У 29 років став студентом відділення художнього текстилю Львівського інституту ужиткової і декоративної майстерності (нині Львівська Академія Мистецтв). Шість років напруженого навчання в інституті, яке закінчив в 1959 році вже зі званням «Народний художник України» (1955).

У 1959-73 роках Михайло Білас - старший і головний художник-модельєр будинків моделей у Львові, Харкові, Києві. Від 1967 року він - член Львівської Спілки художників України.

1434009696-347315__IMG_7848

Михайло Білас - автор експозиції давнього періоду Національного музею народного мистецтва Гуцульщни та Покуття (м. Коломия), побудованої у 1970—72 роках.

Михайло Білас працював у жанрі гобелена, килима, міні-гобелена, аплікації, вишивки тощо.

Митець постійно жив у Трускавці Львівької області, де у 1992 році було відкрито музей митця.

Михайло Білас — учасник виставок у містах Коломиї, Києві, Львові, а також закордонних — у Канаді, США, Югославії, Бельгії, Франції, Німеччині, Індії тощо. Пишноту зробленого цим українським художником з тріумфом побачив світ у 1960 році на міжнародній виставці в Делі.

Був членом спілки художників України.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути