chrome firefox opera safari iexplorer

15 замків в Україні, які необхідно відвідати

09 лютого 2016 о 10:00

Неймовірні і таємничі будівлі, наче із дитячих казок ховаються по всій території України.

Олеський замок (смт Олесько, Буський район, Львівська область)

Один з самих древніх і найкрасивіших замків України розташований у Львівській області. Перша згадка про Олеську фортецю можна знайти ще в XIV столітті. Після зміни кількох власників, пожеж і землетрусів замок був сильно зруйнований. У наш час його відновили і зробили філією Львівської галереї мистецтв.

Підгорецький замок (с. Підгірці, Бродівський р-н, Львівська область)

Замок у стилі бароко і Пізнього Ренесансу, побудований для гетьмана Станіслава Конєцпольського, непогано зберігся до наших днів. Тут знімали деякі епізоди радянського фільму «Д'Артаньян і три мушкетери».

Кам'янець-Подільська фортеця (замок) (м Кам'янець-Подільський, Хмельницька область)

Знаменитий замок у Кам'янці-Подільському з 2007 року входить до рейтингу «Сім чудес України». Він був побудований литовськими князями Коріатовичами; в історичних записах замок згадувався ще в 1374 році. На початку минулого сторіччя фортеця перетворили в пам'ятник-музей. Тепер це одне з найбільш відвідуваних місць України серед туристів.

Таврійська садиба (замок Попова) (м Василівка, Василівський район, Запорізька область)

Таврійська садиба в місті Василівка — це колишнє родове маєток дворян Попових, чудовий палацово-парковий комплекс. Завдяки вишуканій архітектурі будівлі, що поєднує неоготику з елементами романського стилю і бароко, в народі садибу прозвали «замок Попова».

Замок Любарта (м Луцьк, Волинська область)

Замок Любарта, або Верхній замок — один із символів міста Луцьк. Будівництво замкового комплексу почалося в 1350-і роки і було завершене в 1430-і. За наступні століття деякі елементи змінювалися, а в наш час була проведена реконструкція. Зараз замок Любарта має статус національного пам'ятника та історичного музею.

Замок Радомишль (м Радомишль, Радомишльський район, Житомирська область)

У списку найкрасивіших замків України почесне місце займає будівля в Радомишлі. Це єдиний у світі замок з нерукотворним фундаментом: він стоїть на гранітній скелі, утвореної за часів палеоліту.

Дубенський замок (м Дубно, Рівненська область)

Родовий маєток князів Острозьких у Дубно — один з найстаріших замків України. Він був побудований в XV столітті і за весь час існування жодного разу не був узятий штурмом: його захищали річка Іква і 73 гармати. Зараз можна помилуватися ліпними гербами власників і декоративними композиціями у бенкетному залі можна в будь-який день.

Замок Річарда (Андріївський узвіз, 15, м. Київ)

Знаменита будівля на Андріївському узвозі в Києві — замок Річарда — овіяне легендами про привидів і іншими містичними історіями. Насправді «замок» — це поетична назва будинку №15, побудованого в стилі британської готики. Прозвав його так на честь короля Річарда Левове Серце письменник Віктор Некрасов, і нове ім'я міцно закріпилося за будівлею.

Замок Сент-Міклош (смт Чинадієво, Мукачівський район, Закарпатська обл.)

Замок в романському стилі Сент-Міклош в 1450 році побудував барон Імре Перені. Будівля пронизане таємними ходами. Один з них вів до церкви Святого Миколая, розташованої неподалік. А секретні коридори в стінах дозволяли мешканцям переміщатися в сусідні кімнати.

Червоноградський замок (Заліщицький район, Тернопільська область)

Ця таємнича будівля розташована в місті Червоноград.Про колишньої розкоші нагадують лише дві витончені вежі з зубцями, але це не применшує неймовірної краси замку.

Замок Паланок (м Мукачево, Закарпатська область)

Паланок — один найкрасивіших замків Закарпаття та всієї України. Колись він був огороджений дубовим частоколом, «паланком», звідки і пішла його назва.

Шенборнскій замок (Мукачівський район, Закарпатська область)

Замок графів Шенборнів був побудований в 1890—1895 роках як заміська резиденція. Зараз елегантний мисливський будинок використовується як санаторій.

Збаразький замок: (м Збараж, Тернопільська область)

Замковий комплекс був зведений у 1626—1631 рр. Він поєднує в собі риси палацу і оборонної фортеці. Стіни Збаразького замку були свідками Хмельниччини, коли гетьман свого часу облягав цю фортецю.

Шарівський замок (смт Шарівка, Богодухівський район, Харківська область)

Не можна не згадати про перлину Слобожанщини — Шарівський замок. Розкішний маєток побудував для себе поміщик Павло Ольховський в XIX столітті. Будівля налічує 26 кімнат і три зали.

Старокостянтинівський замок (м Старокостянтинів, Хмельницька область)

Замок князів Острозьких був побудований в 1571 році. Фортецю надійно захищав рів, який заповнювався водою з річки, а також земляний вал з кам'яною стіною товщиною 1,5 метра і висотою 5,8 метра. До наших днів збереглися палац з оборонною вежею і замкової церквою на сході, а також дзвіниця.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Туристичні новини

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути