chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Миколи Костомарова на Чернігівщині відкриють історико-краєзнавчий комплекс

18 лютого 2016 о 13:10

Відомі громадські діячі Микола Томенко та Валерій Дубіль у 2017 році завершать свій культурно-просвітницький проект «Микола Костомаров повертається на Чернігівщину», який передбачає відкриття історико-краєзнавчого комплексу в селі Дідівці Прилуцького району Чернігівської області.

Як відомо, чотири роки тому Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та Благодійний фонд Валерія Дубіля «Європа» започаткували цей проект, який передбачав відновлення та реставрацію будинку-садиби, в якому видатний український історик, мислитель Микола Костомаров прожив десять років, а також – зведення криниці, церкви, спорудження пам’ятників М. Костомарову та його дружині, закладання паркової частини.

Наукову-дослідницьку та історико-архітектурну частину проекту здійснює заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов. До проекту також долучились місцеві краєзнавці, історики та експерти.

Центральне місце експозиції комплексу буде займати постать Миколи Костомарова, його життя та творчість. Належне місце відведено також діяльності Кирило-Мефодіївського братства та його учасникам.  Як відомо, М. Костомаров був одним із ідеологів Кирило-Мефодіївського братства та автором знаменитої «Книги буття українського народу», світоглядної конституції України.

«Цей комплекс буде не тільки інформувати відвідувачів про життєвий шлях та творчість цього видатного українця, а й виконуватиме функцію просвітницького осередку», — говорить Микола Томенко.

kostomarov1

Проект історико-краєзнавчого комплексу

Проект історико-краєзнавчого комплексу

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути