chrome firefox opera safari iexplorer

На що українці витрачають найбільше грошей?

17 лютого 2016 о 09:38
За останні три роки українці стали витрачати на їжу більше грошей. Згідно з даними Держстатистики, на це йде майже половина (42%) зарплати пересічного громадянина, при тому, що народ переходить на дешевші продукти – хліб, крупи і макарони – і купує все менше м’яса і риби. Те, що витрати населення зросли, економісти пояснюють майже 80%-ною інфляцією, причому 79,5% припало на 2014-15 рр. В результаті продажі у фізичному обсязі (штуки, кілограми) у порівнянні з 2012-м впали майже на 25%.

Експерти дані Держстатистики називають неповними і запевняють, що насправді витрати на їжу в нашій країні набагато вищі. «Навіть 42% – це занижена цифра. Адже на ринках, продуктових ярмарках і в невеликих магазинчиках, де українці в основному і купують продукти, не ведеться суворий облік і не видаються чеки», – ділиться аналітик «Простобанк консалтинг» Іван Нікітченко. І це при тому, що в розвинених країнах люди витрачають на харчування не більше 10-20% від доходів, уточнюють експерти.

Після їжі, найбільша частка витрат припадає на сигарети і алкоголь – 13,5%. Це дуже високий показник, зазначають економісти, адже жителі Європи на ці цілі витрачають до 5% своїх доходів.

«Але розрив пояснюється просто: алкоголь і тютюн – підакцизні товари, і йде суворий облік всіх проданих одиниць», – роз’яснює Нікітченко. Це ж правило жорсткої звітності за чеком працює при купівлі ліків (до 10% в структурі витрат українців), пального (19,5%) та автомобілів (5,5%). А от придбання дорогих речей – одягу, меблів, електроніки тощо –люди з кожним роком намагаються відкласти до кращих часів».

Джерело: Твоє місто
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути