chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відбудеться унікальна виставка скульптур

04 лютого 2016 о 11:00

Унікальна виставка скульптури стартує у Львові в Національному музеї імені Андрея Шептицького 4 лютого. Дана виставка – це спільна ініціатива шести скульпторів України. Вони презентують старше та середнє покоління художників.  Ідея виставки належить Володимиру Кочмарю та Олегу Капустняку, які представляють Львів та Харків.

Як розповіла завідувач сектору культурно-освітньої роботи Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Марія Цимбаліста, вже давно ні у Львові, ні в інших великих містах не відбувалося великих культурних заходів, які б представляли скульптуру різних регіонів України разом. Зазвичай, такі події відбуваються в столиці. Такі міста як Харків та Львів виставку такого масштабу презентують вперше. Тож для Львова дана виставка є безпрецедентною.

Цікаво, що художники, які будуть експонуватимуться походять не тільки зі Львова. Вони поєднують різні міста та різні традиції. Таким чином, Петро Антипа та Олександр Дяченко походять із Києва, Харків представлятимуть Володимир Кочмар та Валерій Пирогов, а Львів –  Олег Капустяк та Василь Ярич. Учасники виставки були одними з перших, хто наприкінці XX – початку ХХІ століття почав звертатися до національної української пластичної традиції.

«Із нагоди цієї виставки видали каталог, який містить історію ідеї виставки, а також зображення самих експонатів», – розповідає Марія Цимбаліста.

У самому каталозі про цю виставку написано наступне: «Це художники, які намагаються відійти від засад соцреалізму й їм, певним чином, вдалось оновити сучасну пластичну традицію й закласти фундамент для подальшого розвитку».

Відкриття експозиції відбудеться 4 лютого о 16:00, в цей день вхід буде вільний. А вже з наступного дня виставка стане платною. На даний момент ціна уточнюється. Проте, за попередніми даними, вартість квитка становитиме 20 гривень.

Виставка триватиме до 8 березня.

«Ми також плануємо робити майстер-класи з ліплення скульптури для дітей. Але інформація з приводу цього анонсуємо пізніше», – розповіла Марія Цимбаліста

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути