chrome firefox opera safari iexplorer

У Петриківці в руїнах знайшли раритетні мальовки

29 лютого 2016 о 15:00

Раритетні петриківські мальовки знайшли на руїнах фабрики художнього розпису «Дружба» в селищі Петриківка, що на Дніпропетровщині.

Під час імпровізованої етнографічної експедиції Петриківкою молоді люди оглянули понівечену будівлю колишньої фабрики. Під завалами з цегли натрапили на стос зіжмаканого паперу. Це виявилися три роботи корифеїв петриківського розпису, які вважались втраченими, – дві мальовки Василя Соколенка та одна Андрія Пікуша, а також робота автора Мелюти (інформації про майстра не збереглось).
Твори петриківських художників датуються кінцем 60 – початком 70-х років минулого століття. Один з них присвячений 100-річчю з дня народження Лесі Українки, вважає Ігор Лісний.

«Мальовки Соколенка формату А5, одна з них наполовину розірвана, а мальовка Пікуша та Мелюти – формату А3. Всі мальовки в досить понівеченому стані. Адже зберігалися вони в купці цегли вперемішку зі сміттям. Усі так чи інакше пошкоджені, зі слідами плісняви, кольори вицвілі. Мистецька цінність цих розписів дуже висока: Пікуш та Соколенко – визнані майстри, тому місце цим мальовкам – у музеї. На фабриці ці мальовки виконували роль навчальних, адже висіли на стенді в музеї. Також було знайдено багато документів – рахунки, листи, листівки тощо. Всі папери дуже зіпсовані», – розповів Ігор Лісний.

За радянських часів на фабриці художнього розпису «Дружба» у Петриківці працювало близько півтисячі людей. Вони займалися художнім розписом сувенірів. Вироби експортували до 80 країн світу. У 2000-х роках підприємство припинило існування, будівля потрапила в приватні руки. А 2007-го року невідомі вирізали і вивезли ще вціліле металеве обладнання фабрики.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Туристичні новини

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути