chrome firefox opera safari iexplorer

5 способів підвищення продуктивності праці

17 березня 2016 о 17:30

Згадайте, чи бувало таке з вами? В один день все йде не так як треба, і навіть для виконання чогось простого ви докладаєте масу сил, а коли не виходить — злитесь і дратуєтесь. А в інший день все складається чудово і ви знаходите в собі енергію переробити тижневий обсяг справ? Якщо вам знайоме це відчуття, значить, ця стаття — для вас.

Наша продуктивність може падати з різних причин: хвороби, недосипання, втома, стрес, втрата інтересу... Ми рідко про це замислюємося, але чим може загрожувати зменшення продуктивності? Це, по-перше, удар по хворому місцю сучасної людини — гаманцю. Погано працюєш — мало заробляєш. По-друге, це втрата часу — чим повільніше ми робимо свою роботу, тим менше у нас залишається часу на щось більш приємне. І, нарешті, спроби підвищення низької продуктивності шляхом регулярного вживання кави, шоколаду або інших енергетиків призводять до проблем зі здоров'ям, що в результаті виявляється набагато серйознішим, ніж проблеми з грошима.

Існує кілька простих і дієвих способів підвищити свій життєвий тонус і позбутися від факторів, що згубно впливають на вашу продуктивність.

1. Знайдіть час на вправи

Знайдіть час на вправи і регулярно займайтеся. Будь-які фізичні тренування мають незаперечні переваги: вони дозволяють вам залишатися здоровими, дозволяють відволіктися від поточних проблем і зменшують стрес, а також дають заряд бадьорості. Все це дозволяє вам мислити креативно і легко знаходити рішення будь-яких завдань, які здавалися раніше нерозв'язними.

2. Плануйте свою відпустку і відривайтеся на повну 

Є думка, що один з кращих способів зняти стрес і підвищити власну продуктивність — це відпустка. Так воно і є, правда, з невеликою умовою — вам дійсно доведеться залишити всю роботу і піти у відпустку. «Відпочиньте. Поля, що відпочили, дають рясний урожай ». — Овідій, давньоримський поет

3. Проводьте час з рідними і близькими

Ще один ефективний спосіб відключитися від стресових ситуацій на роботі — це проводити більше часу з рідними і близькими. Хоча б раз на тиждень ходіть у гості, приймайте гостей, влаштовуйте якісь спільні заходи на кшталт походу в кіно або прогулянок у парку. Подібна зміна обстановки, та ще й в приємній компанії освіжає думки і приносить нові відчуття, а, значить, підвищує продуктивність.

4. Дозвольте собі нормальний сон

У людини, яка регулярно не висипається, розсіюється увага, плутаються думки і продуктивність поступово падає до нуля. До того ж поганий сон підриває імунітет і відкриває дорогу хворобам. Більшості людей для відновлення необхідно 7-8 годин повноцінного сну, комусь більше, комусь менше. Тому шукайте будь-яку можливість скоротити свої справи і почати нормально висипатися.

5. Виділяйте час не тільки на обов'язки, а й на особисті справи

Кожен з нас потребує розрядки, яка дозволяє відпочити від поточних справ і проблем, тому є сенс виділяти якийсь час на свої особисті справи, які приносять вам радість. Це може бути будь-яке хобі — вирощування квітів, написання віршів і оповідань, малювання, моделювання, музика, комп'ютерні ігри. Коли ви зможете викроювати кілька годин на тиждень на своє захоплення, ваше життя наповниться яскравими фарбами.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути