chrome firefox opera safari iexplorer

Чи може бути професійним парламент із депутатів без вищої освіти?

16 березня 2016 о 15:10

Україна все більше набуває ознак охлократичного політичного режиму. Нагадаю, охлократія (букв. «влада натовпу») – це вироджена форма демократії, заснована на мінливих примхах натовпу, яка характеризується відсутністю чіткого підпорядкування громадян нормам моралі та права, і суспільна поведінка яких визначається на стихійних зборах, мітингах, демонстраціях.

Оскільки охлократичний політичний режим характеризується також некомпетентністю влади і «заграванням» із натовпом, то в цьому сенсі однією з показових ознак є те, що народні депутати, які представляють найвищий законодавчий орган державної влади в Україні, НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО ПОВИННІ МАТИ ВИЩУ ОСВІТУ!

Враховуючи загальний підхід до обрання депутатів і можливість будь-кого, хто має гроші, купити мандат в окрузі чи у списку партії, призвело до того, що в парламенті представлені не лише брати, сестри, чоловіки, дружини, куми тощо, а й велика кількість людей, які не мають базової фахової підготовки для роботи такого плану. Мова йде навіть не про спеціальну (юридичну, економічну, політологічну), а про будь-яку вищу освіту для народних депутатів.

Так, люди без вищої освіти можуть очолювати Верховну Раду, парламентські фракції, Комітети Верховної Ради, Тимчасові слідчі комісії…

Вже кілька років я намагаюсь переконати парламент, що треба ухвалити відповідні зміни до законодавства та зафіксувати обов’язкову умову про наявність у кандидата в народні депутати вищої освіти. Але, на жаль, поки що така моя пропозиція не знаходила підтримки в парламенті.

Зрозуміло, що це — давня радянська традиція, яка ведеться з часів, коли парламентарі Радянської України збиралися у сесійній залі, щоб один раз проголосувати за рішення, підготоване політбюро КПУ, і заради «класової рівності» (як вчив Ленін) у парламенті мали бути представлені усі соціальні групи – трактористи, доярки, робітники заводів тощо. І тоді обов’язкова наявність вищої освіти руйнувала класову модель тодішнього суспільства.

Але чому сьогодні, коли у нас скрізь має відбуватися декомунізація і ми прагнемо до європейських цінностей, цей рудимент радянської моделі надійно закріпився у вищому законодавчому органі влади?

До речі, на відміну від депутатів, їхні помічники-консультанти зобов’язані мати вищу освіту: ступінь бакалавра або магістра!

Тому переконливо вимагаю повернутися до теми ПРОФЕСІЙНОЇ ВЛАДИ і, зокрема, фахових та підготовлених депутатів, які обиратимуться вже на наступних, скоріше за все, дострокових парламентських виборах.

У зв’язку з цим я знову пропоную законодавчо передбачити наявність обов’язкової вищої освіти у кандидатів в народні депутати України!

Розділи: Політика

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути