chrome firefox opera safari iexplorer

День святого Патрика-це свято ірландське, втім, в зелене одягається і Україна

17 березня 2016 о 10:14

Святий Патрик – покровитель Ірландії, зробив чимало, щоб у країні поширилося християнство. Зелений – символ свята. Колір здобув особливий статус завдяки ще одному атрибуту цього дня – трилиснику. З його допомогою святий пояснював людям триєдиність Бога.

Сьогодні не лише вшановують святого, а й висловлюють любов до Ірландії. Причому це роблять по всьому світу. У Нью-Йорку на честь свята проходить найбільший парад. У Чикаго місцеву річку зафарбовують натуральними барвниками, а політики вдягають краватки зеленого відтінку.

В Україні це свято зазвичай відзначають у автентичних ірландських пабах за кухлем пива. Також, безліч розваг та вечірок влаштовують самі ірландці для для ознайомлення з культурою країни.

Ірландська гвардія – підрозділ британської армії – отримує гілочки трилисника із рук королівської особи. Цього року їх вручатиме принц Вільям. Найбільш охочі святкувати цього дня навіть перевдягаються у лепреконів – персонажів із ірландських міфів. Руда борода і білі шкарпетки – головні аксесуари. А для повноти образу можна станцювати в центрі міста кейлі чи будь-який інший народний танець ірландців.

І звісно, ніяк без пива чи віскі. На день святого Патрика ллються ріки алкоголю, спеціально до цього дня готують зелене пиво. Правда, в Ірландії воно геть непопулярне – там надають перевагу вітчизняному «Гіннесу». Кумедно, але ще 40 років тому ірландці, на відміну від всього світу, не могли святкувати День святого Патрика у пабах. Закон зобов'язував їх бути зачиненими 17 березня. Одіозну вимогу скасували у 70-х.

Джерело: 24 канал
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути