chrome firefox opera safari iexplorer

На Великдень Яценюк підвищить пенсії аж на чверть «Київського торту»

21 березня 2016 о 11:47

Микола Томенко у своєму блозі на «Обозревателе» назвав цинічною заяву прем’єра про те, що він доручив готувати індексацію пенсій та заробітних плат на 6%.

Микола Томенко зауважив, що це — не добра ініціатива прем’єра, а зобов’язання уряду виконати відповідну норму чинного Закону про Державний бюджет України.

«Це якщо говорити про форму. А зміст такої заявив ще сумніший. Як відомо, одна з причин мого виходу з коаліції полягала в тому, що уряд та коаліція відмовились від своїх передвиборчих зобов’язань щодо забезпечення гідних заробітних плат і пенсій людей та підвищення якості життя людини. Нагадаю, що бюджетом на 2016 рік до 1 травня була передбачена мінімальна пенсія 1074 грн, а мінімальна заробітна плата 1378 грн. Після моєї критики і критики багатьох експертів про абсурдність і неадекватність таких мінімальних зарплат і пенсій, на які в принципі не можливо вижити в Україні (адже «ціна життя» одного дня українця оцінена владою у менше ніж 2 долари), Голова ВР та коаліція пообіцяли НЕВІДКЛАДНО, одразу ж після ухвалення бюджету (тобто, після Нового року) створити відповідну робочу групу і почати змінювати бюджет на краще в інтересах народу. Інформую, що станом на 21 березня 2016 року ніхто з керівників держави жодного разу не згадав про свої обіцянки покращити бюджет і створити таку робочу групу», — написав М. Томенко.

Більше того, всі спроби відновити бодай базові соціальні речі, провалені в урядовому бюджеті, натикалися на вето. Для прикладу: ухвалений конституційною більшістю парламенту законопроект про необхідність бодай часткового фінансування з бюджету профтехосвіти з ініціативи уряду заветований Президентом.

Але повернемось до Великоднього «подарунку» від Яценюка, адже початок так званої індексації у 6% співпадає з великим християнським святом — Великоднем.

Отож, порахуємо, яке «щастя» чекає на пенсіонерів, велика кількість яких живе на мінімальну пенсію, і на велику кількість людей, які отримують якщо не мінімальну, то не набагато більшу заробітну плату.

«Якщо порахувати індексацію Яценюка, то збільшення складе: 64,44 грн для пенсіонерів та 82,68 грн – для тих, хто отримує мінімальні зарплати», — зауважує Микола Томенко.

Щоб зрозуміти, наскільки якісно покращиться життя українців після такої індексації, він пропонує застосувати замість міжнародного «індексу БігМака», у якості індикатора купівельної спроможності «індекс «Київського торту». «Це буде більш зрозуміліше пересічному громадянинові України», — вважає М. Томенко.

Отож, на сьогодні середня ціна стандартного (кілограмового) «Київського торту» — 225 грн (від 215 до 260 грн). Таким чином, «Великодній подарунок» від влади складе: для пенсіонерів – біля чверті, а для працюючих українців – біля третини «Київського торту»!

«Причому це за умови збереження сьогоднішніх цін... Отакий «Великодній подарунок» від нашої влади: «і ні в чому собі не відмовляйте…», — підсумував Микола Томенко.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути